Actiunile societatilor listate la bursa pot fi cumparate de investitori si pe credit, prin tranzactii in marja, potrivit noului Cod bursier.

„Tranzactiile in marja pot fi introduse oricind. Totul depinde de casele de brokeraj care trebuie sa rezolve impreuna cu o banca aceasta problema. Noua, la BVB, ele doar ne raporteaza daca au introdus acest produs", ne anunta Septimiu Stoica, presedintele BVB.

Cum se face

Pentru a realiza tranzactii de cumparare in marja, investitorii trebuie sa deschida un cont de marja la una dintre societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) care tranzactioneaza la BVB si sa incheie un contract privind derularea acestui tip de operatiuni, in baza unui credit acordat de intermediar pentru achizitionarea de valori mobiliare.

„La deschiderea contului in marja, investitorii vor depune garantii reprezentind echivalentul a cel putin 50% din valoarea de piata a valorilor mobiliare ce urmeaza a fi achizitionate, garantii care pot fi constituite sub forma de numerar sau de valori mobiliare" arata presedintele BVB.

Pe parcursul derularii contractului de cumparare in marja, valorile mobiliare vor fi evaluate si monitorizate zilnic de intermediar. Pentru eliminarea pierderilor, in cazul in care valoarea contului in marja scade sub un anumit nivel, in contractul dintre investitor si societatea de investitii va fi inclusa o clauza referitoare la ordinul de vinzare automata. Cu alte cuvinte este vorba despre un credit acordat de casa de brokeraj investitorilor, dar numai pentru a cumpara actiuni listate la bursa. Pentru acest credit, SSIF va percepe o dobinda, urmind ca pierderea sau cistigul din actiunile vindute sa-i revina doar jucatorului.

Posibil in primul trimestru

„Noi la Intercapital Invest sintem in curs de introducere a acestui tip de tranzactii. Cred ca in prima parte a acestui an ele vor fi disponibilie pentru clientii Intercapital", ne anunta Razvan Pasol, presedintele SSIF Intercapital Invest.

„BVB a facut cadrul legal, deci mingea se afla in curtea SSIF-urilor. Cred insa ca o data cu aparitia vinzarilor in lipsa vor fi folosite si tranzactiile in marja", ne anunta Stere Farmache, directorul BVB.

Peste o luna, liber la vinzarile scurte

Vinzarile scurte sau mai bine spus cele in lipsa dau voie investitorului de pe piata de capital sa vinda actiuni pe care nu le are. De obicei acestea se imprumuta de la casa de brokeraj. Dupa o anumita perioada de timp, el le va rascumpara de pe piata si le va inapoia SSIF.

„Vinzarile scurte compenseaza intr-un fel vinzarile in marja. La vinzarile in marja investitorul mizeaza pe cresterea actiunilor in viitorul apropiat, iar la cele in lipsa pe caderea bursei. Deci cele doua tipuri de tranzactii dau posibilitatea investitorilor sa joace la BVB in functie de trendul bursier pe care il anticipeaza", mai adauga Stere Farmache.