Proprietarii averilor confiscate de comunisti, indreptatiti la plata unor despagubiri de pina la 200.000 de euro, vor putea primi de la stat banii in numerar, in locul actiunilor la Fondul Proprietatea.

Posibilitatea ca pagubitii sa primeasca bani, daca valoarea despagubirii este de cel mult 200.000 de euro, este inclusa in proiectul unei ordonante de urgenta, care va fi discutata de Guvern la inceputul lunii viitoare, si a fost confirmata atit de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cit si de oficiali ai Fondului Proprietatea (FP).

Schimbarea are rolul de a atenua criticile intense aduse anul trecut de reprezentanti ai asociatiilor celor indreptatiti la despagubiri. Acestia au acuzat ca multi dintre proprietarii averilor confiscate nu sint interesati de a deveni actionari ai Fondului Proprietatea, deoarece nu se pricep la piata de capital si, mai ales, sint in virsta.

Ca urmare, statul va oferi celor care refuza despagubirea cu actiuni ale FP posibilitatea de a-si incasa drepturile in numerar, daca valoarea acestora este mai mica de 200.000 de euro. Marimea despagubirii se stabileste de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), aceasta evaluind bunurile confiscate mentionate in dosarele intocmite de comisiile locale.

Limita la numerar

„Ordonanta de urgenta este importanta deoarece Fondul Proprietatea este un obiectiv prioritar al Executivului, iar functionarea sa este in mare intirziere", a declarat ieri Varujan Vosganian, citat de MEDIAFAX. „Trebuie sa gasim o formula prin care pina la o anumita suma, daca persoana respectiva opteaza pentru cash, sa-i dam cash. Probabil ca va fi 200.000 de euro", a spus Vosganian, fost presedinte al Comisiei de buget-finante a Senatului. „Daca o persoana a avut o casa care a fost demolata si primeste titluri nominale, poate opta la Fond fie pentru a lua actiuni, fie pentru bani cash. Pentru aceasta vom crea un fond (....) Evident ca nu putem da cash unei persoane care are de luat sute de mii sau milioane de euro, pentru ca sint niste chestiuni, pina la urma, monetare", a explicat Vosganian.

Statul isi va vinde din partea sa

„Pentru a obtine banii necesari, Ministerul Finantelor Publice - principal actionar al FP - isi va vinde prin Bursa de Valori 10-20% din actiunile detinute in numele statului roman", spune presedintele Fondului, Alexandru Paunescu. „Despagbirile nu vor fi acordate din bani de la bugetul de stat. MFP va face o oferta publica de vinzare a actiunilor. Este o varianta foarte buna", spune Paunescu. Banii vor putea fi distribuiti ori printr-o agentia nou infiintata, ori prin ANRP, crede acesta.

Lasat fara obiectul muncii din vara anului trecut, cind listarea FP a fost impiedicata de absenta ordonantei de urgenta care sa simplifice procedurile, Alexandru Paunescu saluta acum initiativa. „E o solutie buna, care ofera un orizont de asteptare mai bun decit precedentele variante. Salut implicarea pozitiva a ministrului Economiei, Varujan Vosganian", spune presedintele FP. Modificarea mentionata este cea mai importanta din proiectul ordonantei, adauga acesta.

Proiectul va mai simplifica listarea Fondului Proprietatea la bursa, intrucit, la momentul actual, operatiunea nu poate avea loc inainte de listarea tuturor companiilor la care Fondul detine participatii. Unele companii sint neinteresante pentru piata de capital si nu pot fi listate, a aratat Vosganian.