Care va vor fi prioritatile de lucru, pentru ca sunteti de acum vicepresedinte al grupului PPE, dar reprezentati in continuare si interesele Romaniei ca deputat european...
Sunt vicepresedinte al grupului si, in aceasta calitate, reprezint inte
Care va vor fi prioritatile de lucru, pentru ca sunteti de acum vicepresedinte al grupului PPE, dar reprezentati in continuare si interesele Romaniei ca deputat european...
Sunt vicepresedinte al grupului si, in aceasta calitate, reprezint interesele grupului si nu ale Romaniei. Dar este la fel de adevarat ca regula in Parlamentul European este ca un deputat trebuie sa apere in primul rand interesele nationale pana se ajunge la un compromis. Asta trebuie sa faca, spre deosebire de pozitia si atributiile unui comisar european care exprima doar interesele comunitare. Parlamentarul european, exprimand interesele nationale, trebuie sa incerce sa ajunga la un compromis cu ceilalti care, evident, fac acelasi lucru.
Din punctul dvs. de vedere, care sunt temele cele mai urgente care intereseaza Romania si asupra carora, cum ati spus, suntem obligati sa intram in negocieri pentru obtinerea de consens?
Este greu de apreciat in acest moment care sunt aceste teme foarte urgente. Exista niste teme care sunt de foarte mare importanta pentru intreaga Europa: energia, terorismul si emigratia. Deocamdata, cred ca noi trebuie sa ne concentram pe actele legislative care sunt in curs de elaborare si sa incercam sa vedem ce are legatura cu Romania, sa contactam ministerele de acasa, sa gasim formula prin care, atat cat se poate, sa introducem in textele respective si pozitii sustinute de Guvernul Romaniei. Pe de alta parte, eu cred ca prezenta noastra in prezidiul grupului poate sa aduca un avantaj cert tuturor. Noi nu suntem nici o tara mare, nici una mica, suntem pe locul sapte in ordinea marimii, ceea ce ne permite sa-i intelegem si pe cei mari si pe cei mici. Putem deci sa fim un echilibru intre aceste doua zone, care sunt si zone de interese specifice intre care mai exista probleme la nivelul grupului. Si mai venim cu un atu. Va rog sa va ganditi la faptul ca cele trei tari care negociaza acum aderarea la UE sunt Croatia, Macedonia si Turcia, toate tari din zona noastra si cu care avem relatii de lunga durata, bune. Putem sa ajutam considerabil in acest proces cu o expertiza specifica.
Cum le veti raspunde colegilor dvs. care va vor intreba de ce, in continuare, spatiul PPE este atat de divizat in Romania?
Este adevarat ca e divizat. Dar in toate noile democratii situatia este cam aceeasi. Si in Bulgaria sunt patru partide, in Slovenia sunt trei... deci mai sunt tari in care sunt mai multe partide din aceasta familie politica si, uneori, toate membre in PPE. Spre exemplu, in Bulgaria, trei din cele patru partide sunt membre in PPE. Romania nu este o exceptie pentru aceasta zona. Situatia se va regla, dar e nevoie de timp deoarece inca nu ne-am invatat ca ambitiile personale trebuie cateodata lasate la o parte si sa primeze necesitatea politica de moment. Eu cred ca acesta este motivul pentru care exista inca divizare.
Cat timp estimati ca mai trebuie sa treaca?
Cred ca pana la alegerile europene din 2009, aceste lucruri se vor rezolva. Sigur, urmeaza acum acestea din 2007, dar cred ca timpul e prea scurt ca sa se coaguleze ceva.
Se va merge pe liste separate?
Nu stiu, nu s-a decis inca ceva, sunt discutii la nivelul conducerii PD. Repet, pana in mai nu exista timpul necesar pentru rezolvarea problemei coagularii miscarii populare, dar alegerile din 2008 vor determina ele o asemenea coagulare la nivelul vietii politice din Romania, ceea ce va fi reflectat mai apoi si in alegerile europene din anul urmator.
Pe acesta zona au mai aparut doua noi partide, cele conduse de domnii Talpes si Becali. Evident, vor dori sa faca parte din grupul PPE. Veti sustine intrarea lor ca observatori?
Conducerea PD va trebui sa decida asupra acestei chestiuni, dar, din punctul meu de vedere, nu vad care ar fi problemele, caci nu dorim sa ne opunem dorintei nici unuia dintre partidele politice din Romania de a adera la PPE. Dar credinta mea ca adevarata solutie sta in coagularea miscarii populare din Romania este cea mai buna dintre toate variantele posibile. In orice caz, nu ar fi bine sa se mearga pe directia faramitarii si dispersiei in aceasta zona a spectrului politic. Dar, pentru a va raspunde direct la intrebare, sa asteptam sa depuna cererile si apoi mai stam de vorba.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.