Cu numai cateva zile inainte de intalnirea liderilor partidelor parlamentare pe tema Strategiei Romaniei pentru perioada post-aderare, politicienii si societatea civila au pareri diferite asupra a ceea ce ar trebui sa cuprinda documentul in sine.
Cu numai cateva zile inainte de intalnirea liderilor partidelor parlamentare pe tema Strategiei Romaniei pentru perioada post-aderare, politicienii si societatea civila au pareri diferite asupra a ceea ce ar trebui sa cuprinda documentul in sine. Mai mult, exista voci care pun sub semnul intrebarii posibilitatile de aplicare a unei astfel de strategii.
Reuniunea va avea loc pe 17 ianuarie, la Palatul Victoria, dupa consultari la nivel de experti, la care, potrivit Guvernului, vor participa specialisti din mediul academic, reprezentanti ai societatii civile, specialisti in afaceri europene si din domeniul economic. Acestia vor analiza proiectul propus de Executiv si isi vor prezenta contributiile la acest document. Proiectul Strategiei Romaniei pentru perioada post-aderare elaborat la nivelul Guvernului, sub coordonarea lui Leonard Orban - pe atunci secretar de stat in Ministerul Integrarii, a fost transmis liderilor partidelor parlamentare pentru analiza, la 20 decembrie 2006.
Documentul propune un model de dezvoltare pe care sa-l urmeze Romania dupa momentul 1 ianuarie 2007 si masurile care trebuie luate pana in 2013 pentru a se depasi dificultatile intampinate pana acum. Intr-un interviu acordat BBC cu putin timp in urma, Leonard Orban explica: "Strategia post-aderare isi propune sa fie un document de sinteza, care sa enunte marile provocari care stau in fata Romaniei si modul in care Romania se va pozitiona in interiorul UE. Asteptarile au fost ca dam solutii la toate problemele. Nu asta este documentul pe care ni l-am propus. Prima chestiune este ce fel de stat va fi Romania in interiorul UE, daca va fi de partea statelor care sustin reformarea politica a UE sau daca va fi de partea cealalta, a celor care sustin mai degraba o Uniune Europeana cu un continut mai degraba economic. A doua chestiune este ce fel de model de dezvoltare va avea Romania in urmatorii ani. Aici am vorbit de modelul mixt de dezvoltare a infrastructurii fizice, alaturi de resursa umana".
Varietate de pareri
Cu exceptia PNL, partidele politice au privit cu raceala proiectul de Strategie, acuzand lacune de forma si fond. PSD i-a cerut premierului sa prezinte in Parlament, in prima saptamana de la inceperea sesiunii, o noua structura de Guvern si o strategie de post-aderare, in caz contrar partidul lui Geoana urmand sa ceara asumarea raspunderii pe un astfel de document sau sa depuna o motiune de cenzura. PD si-a creionat, la randu-i, varianta de dezvoltare a Romaniei in urmatorii ani, UDMR are propria viziune, iar PC ameninta cu numeroase propuneri. Cert este faptul ca, in esenta, o strategie de o asemenea anvergura inseamna vointa politica pentru a recupera intarzierile si a continua reforma, precum si mecanisme eficiente de cheltuire a banilor proprii si a fondurilor comunitare. ZIUA a chestionat personalitati cu experienta in conceperea de proiecte, cerandu-le parerea cu privire la directiile pe care trebuie sa se axeze Strategia post-aderare si la ce trebuie facut pentru ca aceasta sa nu ramana o simpla hartie. (Ovidiu BANCHES )
Ilie Serbanescu, analist economic
"Statul roman nu mai are parghii"
"Eu am o parere mai curioasa: nu stiu in ce masura statul roman mai are parghii pentru ca atunci cand isi propune niste obiective in acest sens sa le si poata realiza. Aceasta in conditiile in care a transferat cam 25% din decizia economica catre Bruxelles, iar 50% apartine capitalului strain, care a preluat axa majora din economie. Ce sa mai stabileasca Guvernul, daca nu poate sa duca la indeplinire? Nu exista directii principale. Putem face asa... niste strategii superbe... Ce? N-avem strategii? Vreau sa va spun ca suntem sub efectul strategiei de dezvoltare economico-sociala pana in anul 2025, pe care a facut-o domnul Iliescu atunci cand a plecat, acum doi ani. Dar la ce ne foloseste? Guvernul nu are ce sa faca. Nu mai are parghii, decat un buget. Poate doar sa faca un buget mai bun decat asta. Strategia este o problema de decizie. In masura in care s-a transferat decizia, repet, nu stiu ce s-ar putea stabili, ca sa poata realiza". (V.D.)
Daniel Daianu, fost ministru de Finante:
"Strategia trebuie sa ajunga si la cheltuieli"
"Toate strategiile sau schitele de strategii acopera directiile de actiune. Dar nu asta este important, ci ce trebuie sa caracterizeze o strategie. Ce lipseste in momentul de fata schitelor pe care le-am vazut este elementul de contextualizare. De exemplu, schita Guvernului vorbeste pe o jumatate de pagina la inceput de Uniunea Europeana. Este extrem de putin. Uniunea Europeana de astazi nu este cea de acum patruzeci de ani. Daca asa stau lucrurile, trebuie sa incercam sa reglam problematica romaneasca dupa cea a Uniunii Europene. Nu trebuie sa fim cosmopoliti in aceasta strategie, ci trebuie sa avem o strategie realista. In al doilea rand, trebuie sa se inteleaga ca exista zone de conflictualitate. Uneori, doua obiective care sunt la fel de importante pot intra in coliziune si, prin urmare, este necesara o formula de compromis. Pe de alta parte, exista tinte ultime si tinte operationale. O strategie poate sa fie generoasa in obiective, problema este ca tintele ultime sa fie operationalizate, ceea ce nu este deloc simplu. Alta chestiune necesara pentru o strategie priveste mai mult concretizarea vizibila a reperelor cu care operam. Dupa aceasta concretizare, putem vorbi si despre cheltuieli, pentru ca o strategie trebuie sa ajunga si la cheltuieli, nu numai la deziderate". (V.D.)
Zoe Petre, analist politic
Guvernul singur nu poate face totul
"Pentru ca strategia post - aderare sa fie aplicabila, este necesar ca Guvernul sa-si aleaga cu mare grija prioritatile, iar fiecare dintre directiile principale sa fie asumata si in afara Guvernului. Executivul poate face anumite lucruri, dar singur nu poate face totul, pentru ca nu mai suntem pe vremea lui Ceausescu. Ar fi necesar un sir de dezbateri publice, pornind de la schita de strategie, cu participarea sectoriala sau globala a celor priceputi, pentru a se elabora un proiect eficient. De exemplu, la nivel educativ, si ministerul Educatiei, si ministrul, dar si profesorii, parintii, trebuie sa fie cat mai convinsi ca aceste strategii sunt necesare. In ceea ce priveste domeniul economic, Guvernul nu mai produce industrie, dar poate sugera mediului economic cateva directii de dezvoltare. In plus, el se poate axa pe probleme de politica, de optiuni la nivelul Uniunii Europene, pe formula constitutionala care ne avantajeaza mai mult, apoi pe probleme de politica externa". (R.I.P.)
Sorin Ionita, analist economic
"Este nevoie de obiective clare"
"Strategia post - aderare trebuie in primul rand sa contina niste obiective clare, uniforme. La ora actuala, Guvernul are o strategie subtire, prea abstracta, care mai trebuie muncita. Asa cum este acum e inegala, facuta din bucati, i se vad incheieturile. Este foarte generala pe alocuri, chiar banala, atunci cand spune, de exemplu, ca Romania trebuie sa fie eficienta, sau ca trebuie sa-i ajungem pe europeni din urma ca nivel de dezvoltare. Asta stim cu totii. Pe de alta parte, in unele puncte este prea detaliata. E prea devreme sa primeasca sugestii de la societatea civila, ar trebui intai refacuta. Strategia contine si idei bune insa, care trebuie pastrate, cum ar fi aceea ca Guvernul nu-si propune sa incurajeze o ramura economica in detrimentul altora, ci sa asigure un mediu stabil, in care piata sa se dezvolte". (R.I.P.)
Ionut Popescu, fost ministru de Finante
"Un compromis politic"
"O strategie post-aderare viabila nu trebuie sa ramana doar pe hartie. Guvernul trebuie sa fie de acord cu mai multe directii. Strategia ar trebui sa fie o chestiune de compromis politic, o cale de mijloc cu care toate partidele sa fie de acord. Mai ales ca aceasta strategie e pe termen lung. Oricine va fi la guvernare in viitor va trebui sa ramana pe aceeasi idee. Obiectivul principal al PLD este ca in 2025-2030 nivelul de trai din Romania sa fie similar mediei din UE. Spania a reusit cel mai repede acest lucru, in doar 18 ani". (R.G.)
Un proiect al PNL
Liberalul Radu Stroe (foto), secretarul general al Guvernului, sustine ca PNL a fost primul partid care a venit cu un proiect de strategie post-aderare in fata opiniei publice. "Strategia post-aderare este pur si simplu un proiect supus dezbaterii publice si politice care sa ofere Romaniei directii clare de actiune in urmatorii ani. PNL a invitat deja partidele parlamentare la un dialog pentru definirea acestei strategii. Deocamdata toata lumea s-a grabit sa darame, dar nimeni nu s-a gandit sa si puna ceva in loc. Stim ca este un proiect perfectibil si il tratam ca atare. Dar ar fi fost mai bine pentru toata lumea daca si celelalte partide politice ar fi facut la fel". (M.T.)
Infrastructura si dezvoltare rurala
Marius Popovici (PNTCD), vicepresedinte CJ Timis, este sceptic in privinta capacitatii politicienilor de a finaliza un proiect. "Vreau sa va spun ca pana in 1996 am lucrat in Germania, iar cand m-am intors mi-a fost foarte greu sa ma acomodez cu stilul romanesc de a nu avea capacitatea sa finalizeze un proiect. Oamenii politici din Romania trebuie sa devina mai rigurosi si sa-si regandeasca activitatea in folosul cetatenilor si ma refer aici si la Strategia post-aderare. In opinia mea, aceasta trebuie sa se axeze pe cele doua directii majore, care, de altfel, sunt si finantate de UE: infrastructura si dezvoltarea rurala. Guvernul si consiliile judetene trebuie sa treaca la masuri concrete in acest sens. CJ Timis lucreaza deja la o strategie pentru dezvoltarea satului romanesc pentru a deveni european", ne-a declarat Popovici. (O.B.)
Peste 20 de ani
Perioada postaderare a Romaniei nu se opreste in 2013, asa cum este estimat in strategia postaderare a Guvernului, a declarat ieri Theodor Stolojan (foto). "Fata de tot ceea ce s-a dat publicitatii, inclusiv in strategia afisata pe site-ul Guvernului, care se opreste la 2007-2013, noi spunem ca Romania va incheia perioada postaderare in momentul in care va atinge standardele europene, va fi capabila sa asigure un mediu prietenos pentru investitii, o crestere economica ridicata pe o perioada de timp indelungata", a afirmat Stolojan. La prezentarea strategiei postaderare a PLD, el a aratat ca Romania va incheia perioada postaderare in momentul in care PIB - ul va atinge media celui din UE. Astfel, in conditiile in care, la ora actuala, PIB Romaniei reprezinta 34% din media europeana, PLD estimeaza ca pentru atingerea acesteia este nevoie de o perioada de timp pana in 2020-2030. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.