Raliul Dakar a intrat in Africa neagra. Romanii s-au clasat si ieri in a doua jumatate a Topului 100 al Dakarului. Austriacul rezident la Sibiu se poate considera insa norocos ca a evitat coliziunea cu un buggy. Fiorul care a strabatut caravana Raliului Dakar dupa stirea decesului motociclistului sud-african Elmer Symons a facut ca atmosfera in bivuacul de la Ouarzazate sa fie sumbra, concurentii pregatind intr-o liniste aproape tainica traversarea Muntilor Atlas. Emanuel Gyenes si Marcel Butuza au sosit in prima suta de participanti, insa cea mai buna clasare intre cei care reprezinta Romania a avut-o austriacul stabilit la Sibiu, Martin Freinademetz. In etapa a patra, prima cu dune (Er Rachidia - Ouarzazate), el a terminat al 78-lea, cu noua locuri mai sus decit Gyenes.

Ca pe zapada

Dupa incheierea probei, organizatorul Red Bull Romaniacs a impartasit citeva dintre impresiile avute la traversarea dunelor: A fost o proba extrem de solicitanta. In zona lacurilor de sare am mers cu 125-130 km/ora si sint sigur ca se putea merge chiar mai repede, dar nu am vrut sa risc absolut nimic, pentru ca nu sint obisnuit sa merg la viteze atit de mari pe distante mai lungi. Senzatia avuta la trecerea peste dune a fost ca aceea de pe snowboard. Mi-a placut enorm de mult".

Pe de alta parte, Freinademetz nu a fost ocolit de incidente: M-am rasturnat pe dunele de nisip, dar din fericire motocicleta nu a avut de suferit. Apoi, in timpul unei actiuni de salvare, am fost aproape de o coliziune cu un buggy. Si de aceasta data am avut noroc si am scapat fara probleme".

In prima suta

In etapa desfasurata ieri s-a trecut granita dintre Maroc si Mauritania, pilotii fiind protagonistii celei mai lungi etape ale actualei editii, Ouarzazate - Tan Tan (775 km), care a avut 325 km cronometrati. Romanii au rulat prudent, in nota obisnuita, obtinind clasari intre pozitiile 50 si 100. Astfel, Emanuel Gyenes a sosit al 63-lea, Marcel Butuza al 75-lea, in timp ce austriacul Freinademetz a fost inregistrat cu al 88-lea timp. Cursa a fost cistigata de spaniolul Isidre Esteve Pujol, care a redus la 9 minute si 56 de secunde ecartul fata de compatriotul sau Marc Coma, detinator al titlului si lider al clasamentului la zi. Astazi, concurentii vor avea parte de 394 km de proba speciala, cu ocazia etapei a sasea, intre Tan Tan si Zouerat.