Cadrele didactice care plagiaza lucrari academice ramin nesanctionate, deoarece Consiliul de etica din cadrul Ministerul Educatiei nu mai functioneaza.Ce a facut Mircea Miclea desface Mihail HardauDe la numirea lui Mihail Hardau pe postul de ministru al Educatiei, Consiliul de etica din cadrul ministerului, adica organismul ce trebuia sa se sesizeze din oficiu atunci cind codul de etica universitara este incalcat, nu a mai functionat niciodata. „Nu a fost convocat decit o singura data, cind a fost infiintat de ministrul Miclea", spune Mihaela Miroiu, profesor la SNSPA si membru in acest consiliu. Astfel, organismul ce ar trebui sa analizeze inclusiv cazurile de plagiat ale profesorilor din universitati este incremenit in birocratie. Pentru aceasta, Miroiu are o explicatie simpla: consiliul de etica tine direct de ministru si va functiona „doar daca exista vointa politica. Dar din proprie experienta va spun ca toata lumea spune ca vrea, dar de fapt nici unul nu vrea ca el sa functioneze din diferite motive. Are rude, cunostinte si nu poate sa le faca rau. Sint prea multe plagiate". Din Consiliul de etica de la MEdC a facut parte si Razvan Bobulescu, presedintele sindicatului „Alma Mater", care si-a dat demisia de un an. „Nu aveam de ce sa pierd vremea pe acolo. Ce era sa fac, sa tai frunze la ciini?", spune Bobulescu.
Consiliul de etica a fost infiintat in octombrie 2005 si toate universitatile au fost obligate sa isi realizeze propriul cod de etica, pe baza caruia sa functioneze comisii universitare.
„M-am saturat sa fiu moasa comunala"
Faptul ca organismul ministerial nu functioneaza inseamna ca in cazul in care universitatile nu se autosesizeaza cu privire la cazurile de plagiat, nu mai are cine sa le verifice mai departe. Ministrul Educatiei, Mihail Hardau, da vina pe un alt consiliu: „Plagiatele trebuie omorite din fasa de catre Consiliul National de Acordare a Titlurilor Universitare (CNADCU). Eu m-am saturat sa fiu moasa comunala, sa rezolv lucruri care s-au petrecut cu ani in urma. Universitatile trebuie sa-si rezolve singure problemele, pentru ca eu am alte lucruri de facut".
Academia nu stie ce sa faca
Ionel Haiduc, membru in cadrul CNADCU si presedinte al Academiei Romane, nu stie daca „in fisa de atributii a CNADCU figureaza si autosesizarea in cazul plagiatelor sau analizarea lor, mai ales ca domnul presedinte Nicolae Manolescu este ambasador la Paris, vine de doua ori pe an, iar nici unul dintre cei trei vicepresedinti nu are imputernicire sa ia decizii". Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii din Bucuresti este singura institutie de invatamint superior unde exista un soft american care detecteaza plagiatul. Anul trecut, peste jumatate dintre lucrarile de licenta au fost gasite ca plagiate, iar conferentiarul Lavinia Betea a fost data afara din facultate tot pentru ca a plagiat.Cati Andronescu a supravegheat plagiatul


In urma cu o luna, ziarul „Cotidianul" a publicat articolul „Cati Andronescu a mosit un plagiat", in urma caruia nu s-a sesizat nici ministerul si nici Consiliul care acorda titlurile universitare. „Cotidianul" a aratat atunci cum Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei, a condus o lucrare de doctorat ce continea parti copiate dintr-o lucrare stiintifica a unui profesor olandez de chimie. „Acest caz a ramas in coada de peste. Eu nu stiu daca este prevazuta pe undeva anularea unui titlu de doctor. Dar ministerul ar trebuie sa formeze o comisie de specialitate care sa analizeze cazul de plagiat", spune Ionel Haiduc.