Joseph Daul a fost ales, marti seara, drept noul lider al Grupului PPE din Parlamentul European, succedandu-i in aceasta functie lui Hans-Gert Pöttering, cel care urmeaza sa fie ales in functia de presedinte al legislativului european. Daul este fostul presedinte al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala din Parlamentul European, este considerat un politician cu mare experienta si adeptul unei linii care propune intarirea unitatii si fortei grupului PPE. Primul sau interviu in noua calitate a fost acordat ziarului ZIUA.
Ce sperati sa aduca nou prezenta dvs. in fruntea grupului PPE, ce noutati doriti sa impuneti la nivelul activitatii grupului, in filozofia sa de lucru si, de ce nu, in consolidarea pozitiei sale ca cel mai puternic grup politic din Parlamentul European?
Cred ca un lucru foarte important este relatia noastra cu cele 12 tari nou-intrate in UE, noii nostri prieteni, cum le numesc eu. In cei doi ani care urmeaza, obiectivul muncii mele va fi de a le vedea complet integrate in activitatea noastra din Parlamentul European si din grupul nostru. Stiu, sunt perfect constient de acest lucru, exista o prapastie intre membrii mai vechi si nou-veniti. Sigur, asta are o motivatie istorica, trebuie sa luam in calcul toate evenimentele care s-au derulat pana acum pe continentul nostru la nivel economic si social, iar munca mea va consta in a merge in aceste tari, lucru pe care l-am facut si pana acum, si de a obtine astfel o pozitie mult mai puternica pentru grupul nostru, dar si o pozitie mai unita decat cea pe care am avut-o pana acum. Nu este o critica la ceea ce a facut pana acum Hans-Gert Pöttering, dar cred ca este nevoie ca acest tip de dezbatere novatoare sa fie deschis si sa aiba loc pentru ca, mai apoi, fiecare sa se simta bine la nivelul acestui grup politic.
De cateva luni de zile se vorbeste despre posibilitatea ruperii grupului PPE prin plecarea conservatorilor britanici. Credeti ca mai este o problema de actualitate, intra si aceasta problema printre prioritatile dvs.?
S-a spus despre conservatorii britanici ca vor parasi grupul in urma cu sase luni de zile, chiar acum un an. N-au facut-o. Asta inseamna ca nu se simt chiar foarte rau printre noi... Eu doresc sa va spun ca voi face totul, absolut tot ce este posibil, pentru ca ei sa se simta si mai bine. Cred ca in termenii problemelor fundamentale care privesc Europa, pozitiile noastre nu sunt foarte diferite. In domeniul regularizarii pietelor, al economiilor, pozitiile noastre sunt cateodata divergente si pentru asta avem nevoie de un spatiu de discutie si de negociere, un spatiu unde toata lumea sa se poata regasi la nivelul grupului nostru.
Veti sustine viitoarea propunere a presedintiei germane privind reluarea in forta a procesului in favoarea Constitutiei Europene?
Cu siguranta ca da. Sunt un european convins, sunt un alsacian si am absoluta convingere ca Europa trebuie sa mearga inainte, iar contextul in care suntem astazi este imposibil de gerat la nivelul Uniunii Europene cu 27 de membri. In consecinta, cred ca trebuie sa gasim un mijloc, prin aceasta Constitutie pe care o avem acum pe masa de lucru, pentru a merge mai departe. Deci trebuie sa facem tot ce ne sta in putere pentru ca aceasta Constitutie sa fie adoptata, chiar ameliorata acolo unde se simte nevoia, dar voi lucra foarte strans cu presedintia germana si contez pe ea ca, pana in iunie, sa putem ajunge la solutii comune. De altfel, chiar acum cateva momente am aflat ca guvernul olandez ar fi gata sa inainteze cateva propuneri concrete in acest sens.
Care este pozitia dvs privind posibila etapa viitoare a extinderii UE, cea inspre Balcani si Turcia?
Stim ca in zona Balcanilor schimbarile se succed in bine, cu repeziciune. Europa are tot interesul sa se concentreze pe acest nou dosar, dar dupa ce ne-am asezat la discutii si vedem exact cum stau lucrurile. Asta pentru ca eu cred ca Europa are acum nevoie, mai inainte de toate, sa se stabilizeze, sa stim care este formula prin care guvernam, cum ii ajutam pe prietenii nostri romani si bulgari sa-si amelioreze nivelul de viata inainte de a ne putea gandi la o noua mare exindere a Uniunii Europene!
Care este reactia dvs. privind anuntata infiintare a unui nou grup politic in Parlamentul European, "Identitate, Traditie, Suveranitate" care urmeaza sa fie condus de catre un deputat membru in partidul lui Jean Mare Le Pen? Credeti ca vor fi si deputati din grupul dvs. care vor merge acolo?
Daca exista deputati din PPE care vor sa mearga in acest nou grup care este anti-european, va spun foarte sincer, prefer sa paraseasca imediat grupul nostru. Noi suntem un grup care pastreaza marea traditie a lui Schuman, Gasperi, deci nu noi, prin acest grup al nostru, vom fi cei care se vor ridica impotriva ideii europene. Dar nu cred ca acest nou grup este o amenintare la adresa ideii europene. Sunt deputati care au fost alesi in mod democratic si au fost alesi pentru ca exista un sentiment de deruta, de incomprehensiune, au ajuns aici in urma unui vot de tip negativ... Ceea ce ar trebui sa ne intereseze in primul rand este ce trebuie sa facem noi pentru ca acesti alegatori sa se indrepte catre noi. Trebuie sa va spun ca, atunci cand am ajuns in circumscriptia mea, am gasit 22% dintre alegatori in favoare Frontului National al lui Le Pen. Si, va asigur, acolo nu traiesc oameni care construiesc crematorii in fiecare dimineata! Pur si simplu, era rezultatul unui vot de tip negativ. In acest moment, in circumscriptia mea am un vot de 4-5% in favoarea Frontului National, ceea ce inseamna revenirea la baza, ca sa-i spun asa, "istorica" a Frontului National. Dar nu se poate spune ca toti cei care voteaza pentru Le Pen sunt "impotriva a orice". Deloc. Cred ca si noi avem sa ne punem niste intrebari si cred ca trebuie sa acceptam acest lucru intr-o democratie autentica. Si, ca sa va spun sincer, prefer sa-i avem pe acesti oameni inlauntru, alaturi de noi, decat doar in afara, gata doar sa critice. Sa discutam, sa vedem care sunt problemele. Asta inseamna democratia!