Din cauza debitelor mici si a apei putine din lacuri, Hidroelectrica a redus la jumatate cantitatea de energie produsa in acest an.

Compania Hidroelectrica va reduce la jumatate, in acest an, livrarile de energie, din cauza debitelor mici ale Dunarii si ale riurilor interioare si a gradului redus de umplere a lacurilor de acumulare, au declarat surse din cadrul companiei, citate de NewsIn. Potrivit acestora, centrala hidroelectrica de la Portile de Fier produce, in prezent, cu aproximativ 22% mai putina energie din cauza debitelor scazute ale Dunarii. „In prezent, debitul fluviului este de aproximativ 4.000 de metri cubi pe secunda, fata de 5.100, cit este media obisnuita a lunii ianuarie. Procentual, scaderea debi-tului fluviului si micsorarea productiei de energie sint direct proportionale, astfel ca, daca debitul a scazut cu 22%, si productia va scadea cu acelasi procent", au spus repre-zentantii Hidroelectrica. In consecinta, solutia adoptata a fost reducerea cu aproape 50% a cantitatii de energie pe care Hidroelectrica o livreaza celor cu care a incheiat contracte pentru 2007. „Pentru anul viitor, contractele au fost renegociate, astfel incit am redus cantitatea de energie livrata aproape la jumatate, ca sa evitam exploatarea la maximum a lacurilor si a cursurilor de apa", au precizat oficialii companiei.

Costuri mai mari

Hidreoelectrica asigura aproximativ o treime din necesarul national de electricitate, iar energia produsa aici este mai ieftina decit cea produsa in termocentrale si la centrala nucleara de la Cernavoda. Reducerea livrarilor de energie hidro a fost prognozata in urma cu citeva saptamini de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, in momentul in care a atras atentia asupra stocurilor reduse de resurse energetice. Ministrul a spus atunci ca gradul de umplere a lacurilor este de sub 50% si ca in urmatoarele luni trebuie redusa generarea de electricitate in hidrocentrale, compensindu-se cu cresterea productiei de energie pe hidrocarburi, lucru care va genera insa costuri suplimentare.