Atacul violent declansat de ministrul Justitiei Monica Macovei impotriva premierului Calin Popescu Tariceanu, legat de tema coruptiei, face parte dintr-un scenariu. Pus la cale in laboratoarele de la Cotroceni. Este prologul bataliei finale, care are
Atacul violent declansat de ministrul Justitiei Monica Macovei impotriva premierului Calin Popescu Tariceanu, legat de tema coruptiei, face parte dintr-un scenariu. Pus la cale in laboratoarele de la Cotroceni. Este prologul bataliei finale, care are drept tinta instalarea in fruntea Guvernului a unei marionete prezidentiale, probabil de provenienta PD. Daca liderul liberal nu va rezista, atunci partidul va fi confiscat, mai devreme sau mai tarziu, de catre platformisti. Iar seful statului isi poate asigura vehiculul electoral pentru cel de-al doilea mandat. Abia astfel el va deveni cu adevarat un "presedinte jucator". Dar daca Basescu va pierde? Daca Tariceanu rezista? Atunci, in locul stupidei discutii despre anticipate, va fi lansata, tot de catre Cotroceni, PD si platformisti, o noua tema surpriza. Cea a alegerilor intarziate. Este ultima strategie. Rezerva rezervelor.
Aparent, in interviul acordat unei publicatii din strainatate, Monica Macovei a procedat in concordanta cu ceea ce ar putea fi numit generic comportamentul ei. Nu i-a atacat ea la baioneta pe judecatori, afirmand ca 80 la suta dintre ei sunt corupti, desi, in calitate de ministru al Justitiei, mananca o paine de pe urma acestora? Nu a mai avut ea iesiri critice la adresa Guvernului din care face parte? Si tot in public, pentru ca in sedintele de la Palatul Victoria ministresa e numai miere? Nu a atacat ea violent si repetat Consiliul Superior al Magistraturii, din care face parte si de unde primeste bani, desi absenteaza frecvent? Exemplele acestea ar putea continua. Si totusi, amprenta acestei ultime lovituri montate impotriva lui Tariceanu este fara echivoc. Nu este doar un simplu si obisnuit derapaj al ministresei. Este o piesa dintr-un puzzle. Acuzatia ca Tariceanu a mimat doar o ofensiva impotriva coruptiei si ca, in realitate, el ar fi un protector al coruptilor are un scop precis. Acela de a pregati terenul pentru urmatoarea lovitura. Care va fi penala. Daca Tariceanu reuseste sa nu cada in cursa intinsa brutal si inabil de catre PD, aceea de a cere un vot de incredere in Parlament - capcana i-ar putea fi fatala - atunci proiectul prezidential prevede decapitarea sa fortata. In baza scenariului Atanasiu, care a fost atent experimentat. Lui Tariceanu i se va fabrica rapid un dosar penal. Ca de obicei, probele administrate de procurorii statului nu au nici o relevanta. Dosarul, in fine, il va indreptati pe presedinte sa-l suspende din functie. Pentru a face loc unui alt premier. De aceea, declaratiile Monicai Macovei au, pur si simplu, rolul de a pregati terenul pentru viitorul chiuretaj politic.
Este de presupus ca Tariceanu nu se va grabi sa solicite un vot de incredere din partea Parlamentului. Desi, intr-o anumita eventualitate, s-ar putea sa-l si obtina. In mod paradoxal, este de asteptat ca PSD, formatiunea cel mai bine reprezentata in Parlament, sa accepte sprijinirea unui guvern minoritar si alimentarea lui cu oxigen pana la viitoarele alegeri, dar nu si in conditiile in care acesta ar fi bipolar. Adica reprezentat fiind de Alianta PNL-PD. Alianta odata rupta, PSD ar putea accepta o alta guvernare, daca aceasta ar fi doar pedista sau doar penelista. Logic este ca acest partid, daca ar fi sa aleaga intre cele doua formule, sa o prefere pe cea liberala. Din simplul motiv ca, astfel, pozitiile presedintelui Basescu ar fi subrezite.
Admitand ca Tariceanu va reusi sa reziste inclusiv provocarii penale, este de presupus ca Presedintele Traian Basescu si un PD iesit de la guvernare vor prefera, in locul alegerilor anticipate, impingerea alegerilor parlamentare in primavara lui 2009. Astfel incat, daca PSD va castiga, sa nu aiba timpul necesar sa se consolideze pana la prezidentialele din acelasi an. Revin cu detalii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.