Desi Casa Alba nu a comunicat, in mod oficial, informatii privind continutul planului Bush (conceput, de fapt, de fostul ambasador al SUA la Bucuresti, J.D. Crouch), nu mai este un secret ca proiectul include suplimentarea contingentului american din
Desi Casa Alba nu a comunicat, in mod oficial, informatii privind continutul planului Bush (conceput, de fapt, de fostul ambasador al SUA la Bucuresti, J.D. Crouch), nu mai este un secret ca proiectul include suplimentarea contingentului american din Irak cu peste 20.000 de militari. Este de asteptat ca initiativa sa fie dur criticata de Congresul de la Washington, dominat de tabara democrata, care si-a adjudecat legislativele partiale din 7 noiembrie 2006.
A opta tentativa de a face ordine in Irak
Acest nou plan de actiune a SUA in Irak este cel de-al optulea de la invazia americano-britanica lansata impotriva Bagdadului pe 20 martie 2003. Proiectul va include un ajutor economic si obiective trasate Guvernului irakian pentru ca acesta sa accelereze preluarea responsabilitatilor. Potrivit unor oficiali americani, planul prevede ca autoritatile de la Bagdad sa isi asume controlul securitatii intregii tari, pana cel mai tarziu in luna noiembrie a acestui an. Pana in prezent, bilantul prestatiei SUA in Irak, la aproximativ patru ani de la declansarea razboiului, peste 3000 de militari americani si-au pierdut viata si cel putin 22.000 au fost raniti iar tara pe care au promis sa o conduca spre democratie se afla in pragul unui razboi civil. In prezent, se afla desfasurati pe teritoriul irakian 132.000 de militari americani, acest angajament militar costand SUA aproximativ 350 de miliarde de dolari. Conform cotidianului The New York Times, planul Bush ar mai include acordarea unui ajutor economic in valoare de un miliard de dolari Guvernului irakian, ajutor ce ar permite oferirea de locuri de munca irakienilor si securizarea zonelor periculoase prin organizarea unei cooperari mai extinse intre militarii americani si cei irakieni. George W. Bush, care spera ca noul plan va schimba situatia din Irak si va salva ultimii doi ani ai mandatului sau la Casa Alba, urmeaza sa se intalneasca azi cu noii lideri democrati din Congres. Pentru aceasta seara, Bush are in agenda o deplasare la baza militara Fort Benning, din Georgia, pentru a-si sustine planul. Aceeasi misiune revine secretarului de Stat, Condoleezza Rice, si sefului Pentagonului, Robert Gates, audiati in acelasi timp in Congres. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.