Dupa cele 400 de sali de sport ale lui Adrian Nastase, actualul Guvern vrea sa construiasca 70 de bazine de inot, iar presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, 1.000 de terenuri de fotbal.

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului va supune Guvernului un act normativ care prevede construirea de bazine de inot olimpice, semiolimpice si scolare atit in orase, cit si in sate.

Bazinele acoperite vor fi realizate de Compania Nationala de Investitii, in trei variante. Mai exact, bazinele olimpice vor avea zece culoare si vor fi destinate oraselor cu peste 150.000 de locuitori, cele de polo vor fi destinate localitatilor cu o populatie cuprinsa intre 35.000 si 150.000 de locuitori. In localitatile cu pina la 35.000 locuitori vor fi construite bazine didactic-scolare.

Un bazin la patru judete

La finele anului trecut, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, László Borbély, a anuntat ca vor fi construite zece bazine olimpice, 20 pentru polo si 40 de piscine scolare. Estimarile acestuia arata ca un bazin olimpic va costa, in medie, patru milioane de euro, unul semiolimpic 2,2 milioane de euro, iar cel scolar intre 730.000 si 800.000 de euro.

Programul pentru constructia celor 70 de bazine va beneficia de un buget de 116 milioane de euro, a spus Borbély. Ministerul nu a stabilit daca si cum vor fi satisfacute toate cererile primite pentru construirea de bazine de la administratiile locale. „Aceste detalii vor fi stabilite prin hotarirea Guvernului", spun oficialii ministerului.

Terenuri de fotbal la tara

Dupa modelul salilor de sport al guvernului Nastase si al bazinelor de inot, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a initiat si el un proiect care prevede construirea a circa 1.000 de terenuri de fotbal in mediul rural. Acesta a atras Federatia Romana de Fotbal printre parteneri si sustine ca investitia va fi de o suta de milioane de euro.

Constructia unui teren costa, in medie, 100.000 de euro, insa deocamdata nu a fost realizat decit un centru-pilot intr-o comuna din Iasi.