Presedintele Traian Basescu se numara printre primii sefi de state europene care au atras atentia ca Uniunea Europeana trebuie sa-si dezvolte o strategie de securitate energetica proprie si independenta de Rusia. De altfel, analize ale specialisti
Presedintele Traian Basescu se numara printre primii sefi de state europene care au atras atentia ca Uniunea Europeana trebuie sa-si dezvolte o strategie de securitate energetica proprie si independenta de Rusia. De altfel, analize ale specialistilor romani si americani in geopolitica si geostrategie avertizau asupra acestei necesitati stringente inca din 2005, in volumul "Axa- Noua Romanie la Marea Neagra". Expertii americani insistau asupra unui plan de masuri tactice pentru asigurarea unui coridor strategic spre resursele din zona Caucazului, a Marii Caspice si Asiei Centrale, iar specialistii romani nu uitau sa mentioneze si importantele zacaminte existente in zona Insulei Serpilor din Marea Neagra, motiv de disputa la Haga intre Romania si Ucraina. Cu doar cateva zile inainte de declansarea noii crize energetice, presedintele Traian Basescu a acordat un interviu corespondentului ziarului spaniol El Mundo, Raul Sanchez Costa, din care va prezentam, in exclusivitate, extrasele privind Rusia, Romania si politica energetica europeana. (Victor RONCEA)
Emma Nicholson a declarat ca UE are nevoie de o relatie de parteneriat cu Rusia unde Romania poate ajuta. In ce aspecte poate ajuta Romania?
Este o declaratie corecta. Noi dorim sa construim o relatie de parteneriat pragmatic cu Federatia Rusa si am declarat aceasta si presedintelui Putin. De asemenea, in repetate randuri, am subliniat faptul ca orice format de cooperare regional la Marea Neagra trebuie sa capaciteze si Federatia Rusa. In ciuda semnalelor de deschidere de care am dat dovada, rusii nu pot iesi din logica de tipul "cine nu este cu noi este impotriva noastra". Orice dialog are nevoie de doi interlocutori, iar rusii ne-au demonstrat ca, cel putin in acest moment, nu vor sa dialogheze de pe pozitii egale. Pe de alta parte, avem o traditie a vecinatatii cu Rusia, in diferite ipostaze istorice. Prin urmare, putem sa ajutam Europa sa inteleaga mai bine natura politicii ruse.
Ati afirmat ca Romania trebuie sa militeze pentru o politica europeana comuna in privinta energiei din Rusia, mai mult, ca nu trebuie sa fie dependenta de gazul rusesc. Unde se plaseaza Romania in tot acest context international?
Romania se plaseaza acolo unde se afla. In Europa. Suntem convinsi de necesitatea unei politici energetice europene comune. Abordarea unitara a statelor membre este in avantajul intregii UE nu numai legat de sursele de energie, ci si de tarile de tranzit care, in cea mai mare parte a lor, sunt in afara spatiului UE. In lipsa unei abordari unitare, exista riscul ca statele membre UE sa nu faca fata unor deficiente in aprovizionare sau a altor situatii conjuncturale care nu depind de ele. Rusia este un stat cheie cand vorbim de aprovizionarea cu resurse energetice a Europei.
Principalele elemente ale unei strategii de securitate energetica
Care ar trebui sa fie politica energetica a UE?
Dupa cum va explicam mai sus, este nevoie de o politica energetica comuna a statelor Uniunii Europene in ceea ce priveste asigurarea resursei energetice. Elemente fundamentale pentru securitatea aprovizionarii cu energie ce trebuie indeplinite simultan si care au nevoie de sustinere politica din partea statelor membre sunt: predictibilitatea aprovizionarii cu energie, interdependenta dintre furnizor si consumatori, transparenta preturilor si securitatea infrastructurii de transport. Avem nevoie de predictibilitate pentru a nu ne confrunta cu situatii critice similare celei din iarna precedenta cand livrarea de energie catre Europa a fost afectata de tensiunile dintre Federatia Rusa si Ucraina sau cazul sistarii aprovizionarii cu titei a unui stat baltic, provocata de spargerea unei conducte de aprovizionare. Interdependenta trebuie sa mearga pana la acceptarea investitiilor in zona de extractie si in infrastructurile de transport, iar aceste investitii trebuie facute de firme europene. (...) Acceptarea de catre detinatorul de resurse a investitiilor beneficiarilor ar insemna o implicare a capitalului privat in infrastructura, deocamdata, unicului mare furnizor de energie din Estul Europei. Acest tip de interdependenta se poate constitui intr-o garantie a aprovizionarii cu energie a statelor membre UE. Acest pas de incredere intre beneficiarul si posesorul de resursa se poate face doar in cadrul unui parteneriat Uniunea Europeana - Federatia Rusa. Transparenta in formarea preturilor este de asemenea foarte importanta. In momentul de fata, datorita diversitatii de preturi platite de state, este clar ca este si o puternica componenta politica in formarea preturilor de catre furnizorul de energie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.