O imagine dramatica: sute de basarabeni stau de multe ore, unii chiar de doua zile, in ploaie si zloata, in fata Consulatului nostru din Chisinau, pentru a obtine viza de intrare (sau de tranzit) in Romania. Printre ei, zeci de studenti si elevi, car
O imagine dramatica: sute de basarabeni stau de multe ore, unii chiar de doua zile, in ploaie si zloata, in fata Consulatului nostru din Chisinau, pentru a obtine viza de intrare (sau de tranzit) in Romania. Printre ei, zeci de studenti si elevi, care invata in Bucuresti, Cluj, Timisoara sau Iasi, carora li s-a terminat vacanta, unii avand chiar examene saptamana aceasta. Cu glasul tremurand de emotie, dar si cu indignare, o tanara cere sprijinul presedintelui Basescu, sa intervina in "discutia de granita", dintre cele "doua tari surori!..."
Romania este acum in UE, iar fosta ei provincie istorica se afla mai departe ca oricand de Europa (de pe vremea URSS), din cauza presedintelui Voronin, un brav tovaras "moldovean" si rusofon, hotarat sa rupa orice legaturi de suflet intre romanii de dincoace si de dincolo de Prut. El vrea sa impuna basarabenilor ca sunt o alta natie, cu alta limba si istorie, netinand seama de realitatea dorintei lor de a fi in Europa. Chiar daca, dupa 1990, anumite guvernari de la Chisinau au incercat apropierea de Tara si au gasit o anume intelegere la Bucuresti, nu s-a facut mai nimic concret pentru Unire, iar "podurile de flori" au fost dinamitate. Singurii sustinatori ai intoarcerii la matca sunt, in marea lor majoritate, ziaristii si scriitorii, iar acum elevii si studentii care invata in Romania, vorbitori ai aceleiasi limbi si descoperitori ai unei istorii interzise in Basarabia.
Nu-i mai putin adevarat ca putini dintre parintii si neamurile lor s-au declarat romani, la ultimul recensamant, pentru ca ulterior, cand se prefigura aderarea Romaniei la UE, mult mai multi basarabeni sa solicite cetatenia romana! Actuala situatie o va rezolva doar viitorul - apropiat sau indepartat - sigura si imediata ramanand infiintarea a inca doua consulate romanesti dincolo de Prut, basarabenii propunand doua orase, Cahul si Balti, tocmai pentru a nu se repeta scenele din zilele trecute, de la Chisinau.
Si o imagine hilara (1 ianuarie 2007): pe aeroportul londonez Heathrow, zeci de reporteri englezi asteptau, cu sufletul la gura si aparate de inregistrat audio si video, sa navaleasca in spatiul britanic mii de imigranti romani si bulgari, conform previziunilor unor publicatii de mare tiraj. Acestea avertizasera opinia publica de invazia est-europeana, chiar din prima zi a Noului An, ei aducand in Albion cele mai cumplite boli, precum si de la obiceiuri mafiote pana la specialisti in sustrageri de portofele din buzunare.
Mare a fost dezamagirea acestor gazetari, cand din avioanele "estului salbatic" n-au coborat decat niste...indieni si cativa tineri britanici, care-si petrecusera Craciunul si Revelionul in tarile carpato-balcanico-pontice. Asta nu inseamna ca multi romani si bulgari, doritori de aventura in UE, n-au profitat in prima clipa de a voiaja doar cu buletinul in vestul tuturor posibilitatilor. Numai ca, alaturi de cetateni onesti, plecati sa-si incropeasca o viata mai buna, prin munca si respectand legile noilor patrii, de-a lungul ultimilor ani s-au strecurat peste granite destui raufacatori, mai ales tigani, facandu-ne de ras, pe unde treceau. Si nu putini au fost imbarcati in avioane speciale si trimisi spre meleagurile natale. Cu toate exagerarile unor tabloide britanice, grijile acelor gazetari erau indreptatite. Fie ca noii cetateni ai Europei sa se comporte de asa maniera incat englezii - si nu numai ei - sa-i accepte ca pe-ai lor!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.