Indiscutabil, Truman Capote e un scriitor care a revolutionat literatura americana. Dar a revolutionat si ideea vietii de scriitor care traieste public.

Imaginea mentala a scriitorului ramine (pentru multa lume) aceea a unui tip retras
Indiscutabil, Truman Capote e un scriitor care a revolutionat literatura americana. Dar a revolutionat si ideea vietii de scriitor care traieste public.

Imaginea mentala a scriitorului ramine (pentru multa lume) aceea a unui tip retras, ba in turnul de fildes, ba in biroul lui saracacios, a creatorului pentru care viata personala este doar un mic motoras care consuma putin, canalizind restul energiilor, trairilor, spaimelor, nelinistilor in Opera. Totul trebuie sa mearga acolo, viata scriitorului este ruda cea saraca a Operei. Multa vreme s-a crezut ca asa trebuie sa fie, ca important este, de pilda, ce au scris Thomas Mann sau Dostoievski, nu cum au trait. Biografiile scriitorilor au fost, multa vreme, prezente si stiute in amanunt doar in medii academice, in societati cu circuit inchis. Dupa Truman Capote lucrurile nu mai stau asa. Viata lui nu poate fi separata de opera, iar ceea ce a scris se intelege mai bine prin ceea ce a trait. Vasele comunicante ale operei si vietii lui Truman Capote sint vizibile, nu se pot ascunde. Excentricitatea lui face naveta intre carte si viata. Firea lui sucita a aruncat umbre si lumini deopotriva in realitatea de zi cu zi si-n fictiunea de pagina cu pagina. Capote a trait ca si cum si-ar fi scris el insusi intimplarile vietii, ca si cum si-ar fi ecranizat gindurile. Personaje din viata sa trec in cartile sale. Asa fac toti, veti spune. Da, numai ca Truman Capote a facut altfel, a amestecat in asa masura planurile incit si-a otravit viata cu pagini in care si-o descrisese. Un du-te-vino care a complicat lucrurile. Vreti sa-l intelegeti pe Capote (erou de film, mai nou)? Cititi cartile. Va oferim un Mic dejun delicios cu Truman Capote. Pofta buna la lectura si atentie la detalii! Citeste mai mult:

Colectia COTIDIANUL. Intra in carti!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.