Statele Unite au lansat ieri doua atacuri aeriene in sudul Somaliei, cu scopul de a lichida o celula al-Qaeda. Reprezentantii guvernului de tranzitie somalez au declarat interventia americana un succes si au anuntat ca exista „mai multe" victime.

Teroristii pe care ii vizau americanii sint organizatorii atacurilor din 1998 impotriva ambasadelor americane din Kenya si Tanzania, despre care se stia ca se ascund in zona Ras Kamboni din sudul Somaliei.

Tocmai pentru ca americanii ii urmaresc pe acesti teroristi de aproape zece ani, scopul interventiei Statelor Unite este mai degraba de a intari guvernul de tranzitie instalat recent la Mogadiscio cu ajutorul interventiei militare etopiene.

Nou guvern somalez

De luni, Somalia are un nou presedinte interimar, Abdullah Yusuf, care a declarat ca va incerca sa creeze un guvern de uniune nationala, reunind membri ai principalelor triburi somaleze. Yusuf a fost adus la putere in urma unei operatiuni de aproximativ doua saptamini, in care 15.000 de militari etiopieni au patruns pina in capitala Mogadiscio pentru a inlatura guvernul Uniunii Tribunalelor Islamice.

„Terorism islamic"

Tribunalele islamice conduceau Somalia de sase luni, dupa ce fusesera infiintate cu scopul de a crea stabilitate in tara prin guvernarea sub legile Shariei. Regimul dur al islamistilor a pus capat pentru o vreme luptelor pentru putere dintre sefii de trib locali, dar a stirnit suspiciuni ca protejeaza membrii al-Qaeda.

De aceea, interventia Statelor Unite din Somalia este un pas firesc in razboiul dus de Washington impotriva „terorismului islamic" din Africa. Pentru a bloca fuga extremistilor din zona, Statele Unite aveau plasate trei nave de razboi de-a lungul coastelor estice ale Somaliei si Kenyei, la care s-a adaugat ieri si nava USS Dwight Eisenhower. Un alt obiectiv al americanilor este sa razbune esecul din 1993, cind 18 soldati americani au fost ucisi in timpul interventiei de sustinere a trupelor ONU, incident ramas in istorie cu numele de „Black Hawk Down".

Exemplul irakian

Americanii conduc acum negocierile de infiintare a unui guvern somalez de uniune nationala, insa nu se stie daca vor avea succes. Weekendul trecut, locuitorii din Mogadiscio au organizat protest la adresa guvernului de tranzitie. Liderii miscarii islamice indepartate de la guvernare au jurat ca vor lansa un razboi de gherila „dupa modelul irakian", iar numarul doi in al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a cerut militantilor islamici sa lanseze atacuri sinucigase impotriva trupelor etopiene.

Cine mentine pacea?

Deocamdata nu se stie cum se va mentine la putere noul guvern. Etiopienii au declarat ca vor sa se retraga, singurele trupe despre care se stie ca vor veni in Somalia fiind 1.000 de militari din Uganda. Noul guvern a cerut sprijin de la ONU si de la Uniunea Africana, insa cele doua organizatii nu au resurse suficiente, mai ales ca sint angajate si in stabilizarea Darfurului (Sudan).