Ungaria, Polonia, Slovacia si Germania nu mai primeau ieri petrol din Rusia prin conducta "Drujba", care tranziteaza Belarus. Ungaria a anuntat ca va folosi rezervele strategice pentru a asigura necesarul de produse petroliere. Intreruperea aprovizio
Ungaria, Polonia, Slovacia si Germania nu mai primeau ieri petrol din Rusia prin conducta "Drujba", care tranziteaza Belarus. Ungaria a anuntat ca va folosi rezervele strategice pentru a asigura necesarul de produse petroliere. Intreruperea aprovizionarii cu petrol rusesc a Europei se datoreaza Minskului, care intentioneaza sa mareasca taxa de tranzit la 45 de dolari pe tona de petrol tranzitat in replica la marirea tarifului la gazele rusesti, marire negociata la sfarsitul anului trecut.
O a doua delegatie din Belarus, condusa de vicepremierul Andrei Kobiakov, a sosit ieri dimineata la Moscova, pentru a negocia conditiile de tranzitare a petrolului rus spre Europa, a anuntat Ambasada Belarusului la Moscova, transmite Mediafax. Delegatia va purta negocieri cu autoritatile ruse in diferendul pe tema petrolului rus care tranziteaza prin oleoducturile din Belarus spre Europa. O prima delegatie condusa de ministrul adjunct al Economiei Vladimir Naidunov a ajuns luni seara la Moscova.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat Cabinetului sau sa ia in considerare reducerea productiei de titei, ca urmare a scaderii capacitatii de rafinare raportat la marirea cantitatii de titei, dupa refuzul Belarusului de a tranzita titeiul rusesc spre Europa. Rusia nu este dispusa a discuta in conditiile in care Belarusul mentine taxa de export aplicata titeiului rusesc care tranziteaza Belarusul.
Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ieri ca este inacceptabil ca Rusia sa intrerupa livrarea de petrol in absenta unei consultari si a promis ca va transmite acest mesaj atat autoritatilor de la Moscova, cat si celor de la Minsk. "Sustin ceea ce a spus (presedintele Comisiei Europene) Jose Manuel Barroso, si anume ca este inacceptabil sa nu aiba loc consultari asupra unor astfel de actiuni", a spus Merkel.
Orbirea Rusiei
Conflictul ruso-bielorus ar putea "orbi" sistemul rus de aparare anti-aeriana - deteriorarea relatiilor dintre Minsk si Moscova putand afecta si sectorul militar, Minskul cerand sa fie platit pentru locatiile ocupate pe teritoriul bielorus de unitatile militare ruse. Este vorba in primul rand de radarul Volga de langa Baranovici (regiunea Brest) si de postul de comunicatie cu submarinele din Vileika (regiunea Minsk), informeaza Moskovski Komsomolet, preluat de Agentia Rusia la Zi.
Volga este un radar de detectare la distanta a atacurilor cu rachete lansate de pe teritoriul Europei occidentale: Germania, Franta, Marea Britanie. Volga "vede" obiectele spatiale si rachetele balistice la mai multe mii de kilometri cu un unghi de vizionare de 120 de grade, scrie Moskovski Komsomolet. (George DAMIAN)
Patriciu: Prelungirea crizei ar putea scumpi carburantii in Romania
Prelungirea crizei declansata de inchiderea conductei Drujba, cu mai mult de doua saptamani, ar scumpi semnificativ petrolul pe piata internationala si acest lucru se va resimti si in Romania, a declarat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, transmite NewsIn. "Daca aceasta problema persista mai mult de doua saptamani, cresterea pretului barilului de petrol la bursele internationale va fi substantiala si se va resimti si in Romania. Aceste reprecusiuni nu vor intarzia sa apara, daca problema nu va fi rezolvata, in contextul in care oleoductul Drujba transporta 1,5 milioane de barili pe zi, adica aproape 1,7% din productia mondiala de titei", a explicat Dinu Patriciu. In opinia sa, este prea devreme sa se concluzioneze ca alimentarea cu petrol a statelor care importa titei prin conducta Drujba va avea de suferit in urma acestei crize. (Gabriela MOROIANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.