Imigrantii romani ilegali din Europa sint „iertati" dupa aderare pentru mici infractiuni.

Muncitorii romani au dat navala in birourile administratiei publice spaniole ca sa afle ce statut au, dupa 1 ianuarie. Autoritatile spaniole s-au trezit blocate in fata cozilor formate de romani la ghisee ca sa obtina permise de sedere. Vestea buna este ca romanii aflati ilegal in Spania, pina in momentul aderarii, au devenit acum, automat, eurocetateni fara pata. Mai mult, toate ordinele de expulzare emise pina la 1 ianuarie vor fi anulate, iar pasapoartele - inapoiate proprietarilor. De acum inainte, imigrantii romani contempla perspectiva expulzarii doar din motive de tulburare a ordinii publice.

Si in Italia, Departamentul Penitenciarelor va elibera aproximativ o mie de romani, inchisi pentru delicte minore si incalcari ale conditiilor de sedere pina la 1 ianuarie. Vestea a provocat panica, ba chiar viceprimarul din Milano a avertizat ca, fara un plan social pentru cei eliberati, ei vor ingrosa rindurile crimei organizate. Asta in pofida faptului ca, potrivit statisticilor Ministerului de Interne italian, infractorii romani sint departe de liga „greilor crimei organizate" din Italia, si figureaza in categoria micilor hoti de buzunare.

Reintregirea familiei Cetatenii romani care lucreaza in Italia nu mai sint obligati sa solicite autorizatii pentru reintregirea familiei la oficiul de imigratie. Muncitorii isi vor putea lua cu ei copiii in Italia, fara sa mai treaca prin procedurile birocratice valabile pina la 1 ianuarie.