In prezent, unul dintre cele mai periculoase decalaje care exista in societatea romaneasca este diferenta dintre numarul pensionarilor si cel al cetatenilor care contribuie la sistemul asigurarilor sociale. Erorile de politica economica, realizate du
In prezent, unul dintre cele mai periculoase decalaje care exista in societatea romaneasca este diferenta dintre numarul pensionarilor si cel al cetatenilor care contribuie la sistemul asigurarilor sociale. Erorile de politica economica, realizate dupa 1989, au condus la cresterea semnificativa a numarului de pensionari, in vreme ce numarul cetatenilor implicati activ in realizarea de venituri a scazut considerabil. Efectele acestui dezechilibru sunt resimtite astazi, cand 4 milioane de pensionari sunt nevoiti sa subziste cu venituri mici, in conditii de trai foarte grele, iar salariatii si intreprinzatorii sunt obligati sa suporte un nivel de impozitare sever pentru a sustine sistemul public de pensii. In 2006, punctul de pensie a inregistrat cel mai scazut nivel din ultimii ani. Singura solutie pentru a schimba aceasta stare de fapt este reforma radicala a sistemului public de pensii.
Reforma sistemului de pensii are in vedere dezvoltarea segmentului de fonduri private prin transferul treptat, catre acestea, al unei parti din contributiile platite de salariati pentru asigurarile sociale, prin sistemul public de pensii. Incepand cu acest an vor incepe sa functioneze atat sistemul pensiilor administrate privat - pilonul II - cat si pensiile private facultative - pilonul III. Sistemul de pensii private constituie o promisiune pentru imbunatatirea nivelului de trai al pensionarilor, insa este inca departe de a fi o certitudine.
Functionarea Pilonului II, al pensiilor administrate privat, incepand cu luna iulie a anului curent, presupune un efort bugetar considerabil. Potrivit estimarilor oficiale, deficitul creat la sistemul public de pensii prin implementarea pilonului II se va ridica la 1,5-2 miliarde de euro, in primii cinci ani de functionare. In aceste conditii, sustinerea sistemului de pensii administrate privat va accentua presiunea asupra deficitului bugetar si asupra stabilitatii macro-economice.
Increderea cetatenilor Romaniei in sistemul public de pensii este foarte scazuta, acestia considerand, in marea lor majoritate, ca acesta nu le poate asigura venituri suficiente pentru un trai decent. Cu toate acestea, cei mai multi romani nu au luat in considerare, pana in prezent, incheierea unei pensii private. Neincrederea in pensiile private este cauzata atat de nivelul inca redus al veniturilor populatiei, cat si de lipsa de informare cu privire la sistem si la modul in care acesta functioneaza. In plus, nivelul ridicat de neincredere publica in sistemul de pensii private este alimentat si de experienta nefericita a romanilor cu fondurile de investitii. In aceste conditii, ne putem astepta ca in urmatorii cinci ani participarea populatiei la fondurile de pensii facultative sa fie relativ redusa.
In ciuda acestor dificultati, implementarea sistemului de pensii private este necesara pentru imbunatatirea nivelului de trai al pensionarilor. Reforma sistemului de pensii implica un proiect pe termen lung. Esecul statului in gestionarea politicilor sociale nu face altceva decat sa provoace frustrare, coruptie si saracie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.