Urzeala Basescu-PD il strange tot mai tare pe premierul Tariceanu. Ministrul Macovei si fostul penelist Theodor Stolojan, doi apropiati ai presedintelui Basescu, s-au lansat in afirmatii dure la adresa primului ministru. Intr-un interviu acordat EU Observer, Macovei a reclamat ca Tariceanu nu sustine legislatia anticoruptie si ca s-a opus trecerii pe ordinea de zi a Guvernului a proiectului ANI. In alt registru, Stolojan considera ca democratii sunt indreptatiti sa ceara ocuparea pozitiei de premier. Dincolo de aceste atacuri, liderul Emil Boc sustine cu toata forta necesitatea restructurarii Guvernului, situatie in care noua echipa ar trebui sa primeasca votul Parlamentului. Ajuns in fata celor doua Camere, premierul risca sa fie dat jos, iar PD sa aduca partidul lui Stolojan in ecuatia guvernarii.
Ministrul Justitiei a sustinut, intr-un interviu pentru EU Observer, ca luni de zile premierul Calin Popescu Tariceanu nu a lasat-o sa puna pe ordinea de zi a Guvernului proiectul de lege privind Agentia Nationala pentru Integritate si ca seful Executivului nu sustine legislatia anticoruptie. (M.T.)
"Aceasta demonstreaza lipsa unei vointe de implicare. Daca faci parte dintr-un Guvern si, ca si prim-ministru, conduci acel Guvern, nu poti adopta nici o lege, nu-ti poti pune in practica programul de guvernare in absenta unei majoritati care sa iti aprobe decizii in Parlament. Nu exista o separare clara a puterilor intre Guvern si Parlament pentru ca, astfel, nici un executiv nu si-ar mai putea pune in aplicare programul de guvernare. Vreau sa va reamintesc ca premierul nu mi-a permis sa discut acest proiect de lege in Guvern timp de cateva luni. Acesta a fost adoptat numai atunci cand presedintele a asistat la o sedinta de guvern si l-a introdus pe agenda", a spus Monica Macovei.
"Politicienii isi urmaresc scopurile personale"
Ministrul Justitiei a acuzat parlamentarii ca isi urmaresc propriile interese in locul interesului general: "(Dublul limbaj) a inceput inainte de aderare, deoarece politicienii au modificat legea in Camera Deputatilor inainte de aderare. Vad situatia foarte clar: cand este vorba de proprietatile lor personale, de proprietatile prietenilor lor, de incompatibilitatile si conflictele de interese care ii privesc - atunci cand este ceva personal, nu-i mai intereseaza nimic altceva. De ce sa iti pese de interesul public mai mult decat de propria situatie? Deoarece avem o clasa politica care nu a fost nici investigata, nici controlata, nici supusa standardelor timp de 16 ani si isi doresc sa continue asa".
"Nu ma iubeste nimeni in Guvern si in Parlament"
Intrebata daca simte ca reformele sunt date deoparte in cadrul Guvernului dupa aderarea Romaniei la UE, Monica Macovei a raspuns: "Cred ca printre membrii acestui Cabinet si printre colegii mei din Parlament nimeni nu ma iubeste. Am vazut ca pe masura ce ne apropiam de data aderarii si eram mai siguri de aceasta data, masurile anticoruptie erau din ce in ce mai nedorite si criticate. Am auzit declaratii de genul <<nu avem chiar asa multa coruptie asa ca nu avem de nevoie de atatea masuri>>". Referitor la clauza de salvgardare privind justitia impusa de Uniunea Europeana pentru nerealizarea masurilor anticoruptie, ministrul Justitiei a afirmat ca: "Acesta este singurul lucru pe care il are Comisia Europeana, deoarece este singurul instrument mentionat in tratatul de aderare. Intr-un fel nu cred ca este corect, desi am solicitat acest mecanism, deoarece nu institutiile care nu isi fac treaba sufera, ci oamenii, deoarece sentintele nu le sunt recunoscute. Avem nevoie de supraveghere si sprijin din partea Comisiei in anumite domenii - in ceea ce priveste expertii si fondurile".
"Rezultatul va fi o schimbare a clasei politice"
Intrebata daca un astfel de mecanism nu constituie o forma de transformare a Romaniei intr-un membru UE de rangul doi, Monica Macovei a precizat: "Eu nu gandesc in acesti termeni. Vreau ca in Romania sa aiba loc reforme. Aderarea a venit ca un rezultat al reformelor, obiectivul meu principal a fost sa reformez justitia si sa demarez combaterea coruptiei, sa existe procurori profesionisti care sa investigheze cazurile. Toate acestea s-au intamplat. Daca vrem sa continuam, inca mai avem nevoie de supravegherea Comisiei si a statelor membre dupa aderare. Dintr-un motiv simplu, singurul de care ma tem: clasa politica. Sunt investigati independent, indiferent din ce partid vin. I-am obligat sa isi publice averile, actiunile detinute, le verificam si trecutul - colaborarea cu fosta politie secreta. Acum vrem sa cream o agentie care sa-i controleze. Probabil este prea mult pentru politicieni intr-un singur an. Si este o reactie umana normala. Insa la sfarsitul tuturor acestor actiuni anticoruptie, rezultatul va fi o schimbare a clasei politice".
"Avem nevoie de alegeri anticipate"
Referitor la eventualitatea organizarii de alegeri anticipate in Romania, Monica Macovei a declarat: "Am o viziune clara asupra acestui lucru. Unii vor sa ramana la putere, indiferent ce se intampla. Astfel ca atunci cand vor sa ramana la putere, pretind ca este pentru stabilitatea tarii. Am mai avut astfel de experiente in trecut. Avem nevoie de alegeri anticipate deoarece nu vom avea majoritatea necesara pentru adoptarea legilor. Daca premierul va asigura majoritatea discutand cu opozitia, e bine. Insa nu-l vad facand asa ceva. De exemplu in cazul Agentiei de Integritate, premierul spune ca Parlamentul este independent, astfel ca nu il intereseaza ce se intampla in Parlament. Nu asa se guverneaza o tara. Cum este posibil sa ramai la putere inca doi ani in aceasta situatie? Ce sa faci? Sa propui legi care sa fie respinse din lipsa majoritatii? Asa se guverneaza o tara? Si sunt foarte ingijorata, deoarece pregatim un nou Cod Penal, si avem in dezbatere coduri procedurale - penale si civile. Ce se va intampla cu toate acestea daca nu avem majoritate parlamentara?"
Tariceanu raspunde ministrului Justitiei
Premierul Calin Popescu Tariceanu a respins, luni seara, acuzatiile lansate de Monica Macovei pe marginea discutarii in Guvern a legii ANI, sustinand ca ministrul Justitiei are probleme cu foarte multa lume. "Nu este un razboi. Mi se pare ca doamna Monica Macovei ar trebui sa tina cont ca are o responsabilitate proprie, inainte de orice, ca ministru (...) Cu toate acestea, vreau sa reamintesc cateva lucruri. Primul este ca, incepand cu 1 ianuarie 2005, cand doamna ministru a fost numita in functie si a venit cu un set de propuneri legislative pentru lupta impotriva coruptiei, eu am fost cel care a sustinut-o in Guvern, impotriva unei tendinte care la momentul respectiv nu-i era favorabila", a comentat Tariceanu, la Realitatea TV. Potrivit premierului, Monica Macovei "are o problema cu foarte multa lume", sustinand ca ministrul spune neadevaruri in interviu. "Am vazut cu surprindere inca o afirmatie care este total neadevarata, si anume ca as fi blocat promovarea legii in guvern timp de cateva luni. Vreau sa-i aduc aminte doamnei Macovei ca acest proiect pe care doamna Macovei l-a prezentat, Proiectul de functionare a ANI, a facut obiectul unei discutii si al unei dezbateri si al unei negocieri intre partidele componente ale coalitiei", a spus Tariceanu. El a mentionat ca inclusiv presedintele Basescu i-a atras atentia doamnei Macovei, in sedinta de Guvern, ca proiectul are anumite componente excesive. "Si am sa va spun foarte clar ca nu a fost numai presedintele, au fost si altii care au facut acelasi gen de observatii: ANI devenea o a treia Procuratura in Romania; dupa Parchetul General si DNA", a declarat primul-ministru. Tariceanu a sustinut ca i-a rugat si le-a cerut membrilor coalitiei guvernamentale sa sprijine acest proiect in forma promovata de guvern, subliniind ca Macovei "nu trebuie sa-si imagineze ca orice proiect cu care vine dansa este obligatoriu perfect si nu mai suporta nici un fel de modificari", a conchis premierul. (Roxana ANDRONIC)
Stolojan vede un premier democrat
Presedintele PLD, Theodor Stolojan, sustine ca, potrivit protocolului de functionare a Aliantei, democratii sunt indreptatiti sa ceara ocuparea postului de premier, in eventualitatea unei restructurari a Executivului. "Potrivit protocolului Aliantei, PD are tot dreptul sa solicite ocuparea postului de premier, pentru ca are cei mai multi reprezentanti in Parlament. Ce vor face democratii este problema lor", a declarat liderul PLD, Theodor Stolojan, luni seara, la Antena 3. In opinia sa, guvernul este fortat sa faca compromisuri prea mari, fata de PSD, fata de PC, pentru a putea sa-si treaca propunerile legislative prin Parlament, si asta transforma legile in legi slabe si ineficiente. "Singura solutie ar fi alegerile anticipate, de care PSD nu este interesat", a afirmat Theodor Stolojan. El a declarat ca in momentul de fata este nevoie de o restructurare rapida. "Sunt o multitudine de agentii care erau in subordinea Cancelariei primului-ministru si care sunt adevarate state in stat, care nu fac decat sa iroseasca banii cetatenilor", a sustinut Theodor Stolojan. (R.A.)
Premierul, sigur pe post
Premierul Calin Popescu Tariceanu este convins ca va fi seful Executivului si peste un an, cu toate ca se vorbeste insistent despre alegerile anticipate. "De doi ani de zile se vorbeste in Romania despre alegeri anticipate. Eu, ca premier, am reusit o performanta care nu poate fi stearsa si anume de a duce Romania in UE. Va garantez ca si peste un an voi fi primul-ministru al Romaniei", a subliniat Tariceanu, la Realitatea TV. Potrivit sefului Executivului, romanii vor avea mult de castigat de pe urma integrarii europene, singurul caz in care nu s-ar intampla acest lucru fiind acela al instabilitatii politice. (R.A.)
Boc zice ca respinge schimbarea premierului
Democratii, prin vocea presedintelui PD Emil Boc, au respins ipoteza schimbarii premierului intre PD si PNL, subliniind ca acest lucru ar fi un joc politicianist. "Prioritatea Romaniei nu este de a schimba premierul intre PD si PNL, ci de a gasi o majoritate parlamentara capabila sa sustina un Guvern al Aliantei, un Guvern care sa duca Romania cu succes in UE. Ori, o asemenea majoritate nu se gaseste schimband de pe o zi pe alta premierii", a sustinut Boc. El a spus ca o asemenea schimbare a premierului intre PNL si PD ar fi doar un joc politicianist, care nu ar face decat sa complice "si mai mult" situatia politica. Potrivit liderului PD, solutia problemei reprezentate de lipsa majoritatii parlamentare a Puterii ar fi reprezentat-o anticipatele. "Daca se va crea contextul organizarii lor va fi bine, daca nu, noi ne vom face datoria prin ministerele pe care le avem", a conchis presedintele PD. (R.A.)