Calin Popescu Tariceanu si Monica Macovei dau semne ca incap din ce in ce mai greu in acelasi Guvern.

Ultima disputa dintre cei doi s-a desfasurat prin intermediul presei si a avut in prim-plan legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. Monica Macovei s-a plins, intr-un interviu acordat publicatiei EUobserver, ca Tariceanu n-o sustine. In replica, premierul a declarat, tot intr-un interviu, ca spera ca oficialii europeni „sa nu se lase dusi de nas" de afirmatiile ministrului Justitiei. Ministru care se mai plingea, printre altele, ca nu este iubit de nimeni, nici in Guvern, nici in Parlament. Declaratia i-a sarit in ochi si lui Tariceanu, care nu a scapat ocazia de a puncta: „Mi se pare ca dna Monica Macovei ar trebui sa tina cont ca are o responsabilitate proprie, inainte de orice, ca ministru. Deci, promovarea legilor din domeniul justitiei nu este prima responsabilitate a primului-ministru". El a mai afirmat ca „nu orice proiect cu care vine dinsa este obligatoriu perfect" si a mentionat ca „si presedintele Basescu i-a atras atentia doamnei Macovei ca proiectul are anumite componente excesive", precizind ca in varianta originala „ANI devenea o a treia Procuratura in Romania".

Monica Macovei este totusi optimista in privinta legii ANI, despre care crede ca va fi votata, totusi, pina in martie, cind Romania trebuie sa inainteze Comisiei Europene raportul privind justitia.

O relatie cu scintei

Disputele pe tema proiectului de lege privind ANI sint doar ultimele momente ale unei relatii constant tensionate intre premierul Tariceanu si ministrul Justitiei.

„Acel telefon nu trebuia dat!", a comentat sec Macovei gestul sefului Guvernului de a-l suna pe procurorul-general de atunci, Ilie Botos, pentru a se interesa de cazul Patriciu. Ulterior, Monica Macovei a dezvaluit ca la citeva zile dupa episodul retinerii de catre procurori a lui Patriciu, in iunie 2005, a fost convocata de Tariceanu la Palatul Victoria, la o intilnire unde a dat, spre surprinderea ei, tocmai peste presedintele Rompetrol. Tariceanu si Macovei s-au contrat public si pe tema modificarilor legilor Justitiei, pe legile Sigurantei si, mai recent, in cazul ordonantei privind OSPI. Premierul nu a aparat-o pe Macovei in fata atacurilor UDMR si ale conservatorilor si nici nu a avut-o in vedere in mod real pentru postul de comisar european, post de care, se spune, Macovei ar fi fost interesata.