Fostul ambasador american in Romania J.D. Crouch, care a devenit adjunctul consilierului pentru securitate nationala al presedintelui George W. Bush, este autorul „din umbra" al noii strategii pentru Irak pe care seful Casei Albe o va prezenta in aceasta seara.

Potrivit cotidianului „The Wall Street Journal", Crouch a devenit una dintre cele mai influente figuri din administratia americana in ceea ce priveste Irakul. Presedintele, secretarul Apararii, Robert Gates, si secretarul de Stat, Condoleezza Rice, reprezinta „fata publica" a administratiei atunci cind e vorba despre politica externa, dar formularea unor propuneri specifice este sarcina unor consilieri de rang mediu, asa cum este Crouch, explica jurnalistii americani. Crouch are incredere in puterea militara a Statelor Unite si de aici si apelul neasteptat al presedintelui Bush de a trimite alte zeci de mii de soldati pentru a lupta in Irak.

Cariera universitara si in administratie

Crouch (48 de ani), care si-a sustinut doctoratul in relatii internationale, a lucrat la Agentia pentru Dezarmare si Controlul Armelor, apoi la Pentagon, unde a fost adjunctul lui Stephen Hadley, pe atunci asistent al secretarului Apararii.

Probleme in Congres

Nominalizarea lui Crouch ca secretar adjunct al Apararii pe probleme de securitate internationala a stirnit controverse in Congres, unde democratii i-au reprosat ca este un ideolog conservator. Era vorba despre un articol pe care Crouch l-a scris in 1995, in care pleda pentru desfasurarea mai multor soldati in Coreea de Sud, redesfasurarea armelor nucleare tactice si bombardarea Coreii de Nord, daca refuza sa renunte la programul nuclear. In cele din urma, Crouch a fost confirmat de Senat si a lucrat la Pentagon doi ani inainte de a fi numit ambasador in Romania. El s-a intors la Casa Alba in 2005, cind Hadley i-a cerut sa-i fie adjunct.

Crouch a format un grup de experti si a ajuns la concluzia ca situatia din Irak se deterioreaza si ca nu exista suficient personal american pentru a stabiliza Irakul.