Judecatorii au fost de acord cu eliberarea conditionata a lui Miron Cozma. Daca ar fi liber, liderul minerilor ar vrea sa plece din tara.

Miron Cozma este, din nou, la un pas de libertate, dupa ce Judecatoria Sectorului 5 a dat curs recomandarii privind eliberarea sa conditionata, facuta de comisia de specialitate a Penitenciarului Rahova. Este pentru a treia oara cind „Luceafarul Huilei" sustine in fata judecatorilor ca regreta faptele pentru care a fost condamnat si ca s-a „indreptat". Procurorul de sedinta s-a impotrivit acestei masuri, sustinind ca buna purtare a lui Cozma in penitenciar nu justifica eliberarea sa. Ca participarea sa la slujbe religioase, cenacluri literare si cercuri de pictura nu pot constitui un argument solid, mai ales in cazul lui Cozma, care are si alte antecedente penale, fiind condamnat si pentru acte de violenta. „Perseverenta infractionala" a fost caracterizarea facuta petentului Miron Cozma de catre procuror.

Aparatorul lui Cozma, avocatul Adrian Roseti, a sustinut, dimpotriva, ca cei din conducerea penitenciarelor au apreciat eforturile sale de indreptare si a adus drept proba evidentierile lor si recompensele primite pentru buna sa purtare.

Intrebat de catre judecator ce intentioneaza sa faca dupa eventuala sa eliberare, Miron Cozma a spus ca va petrece o perioada de timp alaturi de familia sa, la resedinta acesteia de la Timisoara, dupa care a marturisit „sincer" ca se gindeste serios la eventualitatea de a parasi Romania. Procurorii Parchetului de pe linga Judecatoria Sectorului 5 au anuntat ca vor face recurs impotiva acestei decizii, in termenul legal de trei zile. Cozma va astepta in inchisoare solutionarea recursului. Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a declarat pentru NewsIn ca regreta decizia luata in 2004, de gratiere a lui Miron Cozma, si a refuzat sa comenteze decizia de eliberare conditionata a „Luceafarului".