Setul de propuneri strategice, care va fi publicat pe 10 ianuarie, prevede reducerea, in continuare, a emisiilor de dioxid de carbon, stimularea productiei de energie obtinuta din surse regenerabile, precum si reducerea influentei marilor companii energetice.
Planul nu prezinta detalii amanuntite, intrucat membrii Executivului european au opinii divergente in legatura cu amploarea procesului de liberalizare a pietei energetice si cu stabilirea diferitelor obiective, a declarat o sursa din Comisia Europeana. Documentul confirma informatiile publicate recent, potrivit carora Comisia Europeana va propune doua metode de diminuare a infuentei marilor companii europene de utilitati, fara a introduce o legislatie noua. Prima metoda, mai radicala, criticata de Franta si Germania, prevede divizarea companiilor care produc energie, dar detin si retele de distributie, precum grupurile E.ON si RWE din Germania si Electricite si Gaz de France (EdF si GdF).
A doua varianta prevede ca firmele isi pot pastra dreptul de proprietate asupra retelelor de energie, dar accesul la retele va fi controlat de un operator independent. Aceasta entitate va asigura accesul corect al altor companii la retea si ar putea fi interesata de construirea unor rute transfrontaliere, care sa permita firmelor straine sa concureze pe pietele altor tari.
Disputa intre comisari
Surse din Comisie au afirmat ca Neelie Kroes, comisarul european pentru Concurenta, si Peter Mandelson, comisarul european pentru Comert, au insistat pentru liberalizarea accentuata a sectorului de energie, in timp ce comisarul pentru Industrie, germanul Guenter Verheugen, si cel pentru Transport, francezul Jacques Barrot, se opun schimbarilor radicale. Comisia Europeana sustine ca decizia de a produce energie electrica in centrale nucleare trebuie sa apartina guvernelor nationale. Pe de alta parte, sectorul de electricitate va necesita, in urmatorii 25 de ani, investitii de circa 900 miliarde de euro, pentru inlocuirea si cresterea capacitatii unitatilor de productie. Documentul prezinta trei metode de imbunatatire a sistemului de reglementare din sectorul de energie. Cea mai radicala varianta presupune formarea unei noi entitati la nivelul comunitatii europene, care sa preia responsabilitatea stabilirii unor noi reguli pe piata de electricitate si gaze naturale, astfel incat sa fie facilitate relatiile comerciale transfrontaliere.