Israelul a pus la cale un plan de distrugere a facilitatilor iraniene pentru imbogatirea uraniului prin folosirea, pentru prima data dupa 1945, a unor arme nucleare tactice.

„Imediat ce vom primi unda verde, va urma o singura misiune, o singura lovitura si proiectul nuclear iranian va fi ruinat", a declarat o sursa din armata israeliana, aratind ca doua escadroane ale aviatiei israeliene au zburat deja spre Gibraltar, pentru a se antrena pentru misiune, care presupune un zbor de 3.200 km. „Nu poate fi vorba de 99% sanse de reusita. Trebuie sa fie 100% sau mai bine, sau misiunea nu va avea loc", a declarat unul dintre piloti.

Planul israelian, dezvaluit de „The Sunday Times", presupune folosirea unor bombe conventionale pentru strapungerea buncarelor ce adapostesc instalatiile iraniene de imbogatire a uraniului, dupa care, prin ghidaj laser, in interiorul locatiei vor fi detonate bombe nucleare cu o putere de 15 ori mai redusa decit a bombei de la Hiroshima. Tintele principale ale raidurilor israeliene vor fi bazele nucleare de la Natanz, Isfahan si Arak, unde se presupune ca s-ar afla centrifugile pentru imbogatirea uraniului. Armele nucleare tactice sint „singura modalitate, daca exista una, prin care pot fi distruse facilitatile nucleare iraniene", a aratat expertul militar israelian Martin Van Creveld. Pentru Peter Zimmerman, de la King’s College, desi se va produce la adincime, explozia bombelor va conduce la emisii radioactive in atmosfera, infirmind astfel sperantele israelienilor ca atacul nuclear sa nu poata fi depistat.

Dezmintiri si amenintari

„Nici o actiune militara impotriva Republicii Islamice nu va ramine fara replica, iar agresorul isi va regreta foarte repede actul", a declarat purtatorul de cuvint al diplomatiei de la Teheran, imediat dupa aparitia materialului din „The Sunday Times", aratind ca asemenea „fanfaronade" sint dovada slabiciunii adversarilor Iranului. „Sa crezi ca vom lansa un atac cu bomba nucleara impotriva Iranului si, in plus, anuntat inainte intr-un ziar strain este de doua ori ridicol", a declarat un oficial israelian pentru AFP.

Premise si precedente

„Nu este o optiune la care sa ne gindim inainte de a fi siguri ca este singura ramasa", il citeaza „Jerusalem Post" pe liderul reprezentantilor democrati, majoritari, din Congresul american.

Cotidianul israelian insista ca majoritatea democrata de la Washington impartaseste linia intransigenta a politicii presedintelui Bush fata de Iran, neexcluzind folosirea fortei. In acelasi timp, un oficial israelian a declarat ca lovitura impotriva Iranului va tine de optiunea Ierusalimului, urmind ca aprobarea SUA sa fie obtinuta post factum, ca in cazul atacului din 1981, impotriva reactorului irakian de la Osirak.