Romania da inapoi in disputa cu transportatorii bulgari. Autoritatile au sesizat ca taxele de la frontiera incalca legea abia cind a iesit scandal.

Toate taxele speciale percepute de primarii in toate zonele de granita ale Romaniei vor fi suspendate, in urma scandalului dintre Romania si Bulgaria in jurul taxelor percepute de Primaria Giurgiu.

Scandalul a inceput cu protestul oficialilor bulgari, care au spus ca taxele de tranzit, de pod si de ecologizare contravin normelor europene si a culminat cu blocarea vamii de catre camionagii.

Guvernul a fost luat pe nepregatite de situatie. „Am crezut ca se va rezolva la nivel local. Am intervenit in aceasta disputa pe motiv ca a devenit deja scandal international", a explicat Mircea Nicu Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei.

Kuneva a cistigat

In urma scandalului, insusi presedintele Basescu l-a sunat pe primarul din Giurgiu si i-a cerut lamuriri. In replica, primarul a suspendat taxele.

Aceasta hotarire vine in urma presiunilor comisarului european Meglena Kuneva si ale citorva deputati bulgari care au declansat scandalul international privind cele trei taxe percepute de Primaria Giurgiu.

De asemenea, 200 de camionagii romani, bulgari si turci au blocat simbata punctul de trecere a frontierei. Camioanele au intrat si pe benzile de circulatie rezervate autoturismelor, astfel incit nici acestea nu au mai putut trece granita.

„Este incredibil ce se intimpla. La nici o granita europeana nu exista asemenea taxe", s-a sesizat Dragos Anastasiu, presedintele Asociatiei Nationale a Carausilor din Romania.

Se cauta solutii

Guvernul lucreaza la un nou cadrul legal, astfel incit intretinerea infrastructurii rutiere sa fie suportata de stat. „In conditiile unor norme europene care desfiinteaza orice taxa intre granitele tarilor UE, cheltuielile de modernizare si intretinere a infrastructurii rutiere din vama trebuie trecute la Administratia Nationala a Drumurilor. Saptamina viitoare (aceasta – n.red.) vom discuta si reglementa acest lucru", a spus Nicu Toader.