In goana pentru a atrage cit mai multi turisti chinezi, guvernul francez a stirnit furia organizatiilor umanitare, recomandind cetatenilor sai sa nu abordeze teme precum Tibetul, Taiwanul sau Piata Tienanmen in fata vizitatorilor asiatici.

Acest sfat se regaseste intr-un ghid de 65 de pagini realizat de ministerul turismului din Franta, intitulat „Turistii chinezi: cum sa ii primim mai bine?" Ghidul face parte din strategia guvernului de a atrage inspre Franta cit mai multi dintre asiaticii care se arata, in ultima vreme, tot mai interesati de calatoriile in Europa.

Printre altele, ministerul turismului le recomanda hotelierilor francezi sa nu ii cazeze pe chinezi la etajul patru, cifra considerata ghinionista, sa adauge mai multe sosuri picante la masa si sa ofere un mic-dejun mai bogat.

Insa cea mai controversata recomandare este aceea de a evita orice discutie pe teme considerate „delicate." Printre acestea, reprimarea de catre autoritatile chineze, la 4 iunie 1989 in Piata Tienanmen, a citeva sute (chiar mii) de demonstranti prodemocratie neinarmati, abuzurile pe care chinezii sint acuzati ca le-au comis in Tibet dupa invazia din 1950 sau pozitia belicoasa a Chinei fata de intentiile Taiwanului de a-si declara independenta.

Drepturile omului, sacrificate

Un purtator de cuvint al Amnesty International, citat de „International Herald Tribune", a declarat ca sfatul politic al ghidului ilustreaza perfect cum in ultimii ani Franta si Uniunea Europeana se arata tot mai tolerante fata de incalcarile drepturilor omului in China, cu scopul de a evita pierderea unor contracte importante cu partenerii asiatici.