Dupa ce si-a rotit privirea la stanga si in spate (unde se aflau activistii de partid si probabil garzile de paza), Ceausescu, vizibil infricosat si cu nelipsitu-i tic de umezire a buzelor cu varful limbii, a facut un pas inainte si, batand cu degete
Dupa ce si-a rotit privirea la stanga si in spate (unde se aflau activistii de partid si probabil garzile de paza), Ceausescu, vizibil infricosat si cu nelipsitu-i tic de umezire a buzelor cu varful limbii, a facut un pas inainte si, batand cu degetele de la mana dreapta in unul din microfoane, a zis: "Tototo...toalasi, toto...toaaalasi." Parca lumea se mai linistise putin. Ceausescu, strategul si calitul in lupte revolutionare, si-a luat o mina incruntata si, balbaindu-se, a continuat: "Toto...toalasi, vvv...vlet sa mmm...m-ascultat?. Sss...si eu aaa...am lll...luptat, ddd...da nnn...n-am fff...facut cecece...ce-at fff...facut dududu...dumnevoasta. Si ccc...ca sss...sa zic aaa...asa, cicici...cine nnn...nu vvv...vlea sss...s-asculte, sss...sa ia o ppp...piatla-n ggg...gula." Pana aici i-a fost cu balbaiala, pelticeala si insulta. Ceausescu a fost huiduit si injurat ca la usa cortului. (...) In timp ce unii continuau sa se ostoiasca cu amenintarile si injuriile la adresa lui Ceausescu, marea majoritate a minerilor grevisti a inceput sa-mi scandeze numele si sa ceara sa citesc lista de revendicari. Ceausescu, naucit, vizibil tremurand si aratand de parca picase de pe o alta planeta, s-a retras in mijlocul tovarasilor lui si cerea explicatii, de genul: "Cecece...ce vol?; Nnn...nu sss...stiu cecece...ce vol; Cecece...ce sss...stliga?". Iata ce i-a raspuns (prim-secretarul comitetului orasenesc de partid din Petrosani, n. red.) Clement Negrut lui Ceausescu: "Tovarase secretar general, raportez. Minerul de aici (aratand cu mana catre mine) are ceva de spus. El are o lista cu doleante. Ii striga numele sa le citeasca lista". Adresandu-se tot lui Ceausescu, Ilie Verdet l-a completat pe Negrut: "Este vorba de lista cu doleante pe care v-am inmanat-o la Petrosani. Ati facut insemnari pe ea si ati pus-o in buzunarul de la haina". Intorcandu-se catre mine si parca abia atunci descoperind prezenta mea, Ceausescu mi-a zis: "Ppp...poftim tototo...toalase lll...la mmm...miclofon, cecece...ceteste lll...lista. Lll...lepede, lll...lepede, uuu...unde te lll...lista?" In timp ce imi scoteam lista cu revendicari din buzunarul din dosul hainei mele de miner, am simtit cum eram impins usor de la spate spre microfoane de catre Ilie Verdet. In acelasi timp, Verdet mi-a zis discret: "Repede, repede ca ne omoara". Mi-am intors usor capul si i-am replicat ironic lui Verdet: "Nu zau! Nici macar nu sangerati." (Detalii pe www.ziua.ro).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.