Chestorii din politie se vor pensiona dupa 55 de ani, potrivit viitorului Statut al politistilor.

Un proiect de lege care va modifica Statutul politistului are in vedere ridicarea limitei de pensionare a sefilor din politie de la 55 pina la 59 de ani, in functie de gradul lor. Cu exceptia sefilor, ceilalti politisti se vor pensiona la 55 de ani. Chestorii, insa, pot munci mai mult daca „starea de sanatate le permite", cum spune proiectul.

Astfel, chestorii de politie vor lucra pina la 56 de ani, cei principali pina la 57 de ani, chestorii-sefi de politie pina la 58, iar cei generali pina la 59 de ani. Noul proiect mai prevede ca o parte din atributiile ministrului de Interne sa se transfere in sarcina inspectorilor generali. Printre acestea: angajarile altor persoane decit politisti, acordarea de grade, anumite avansari.

S-a imblinzit si una dintre conditiile avansarii in grad, prin modificarea calificativului necesar de la „foarte bun" la „bun". Alte propuneri spun ca un comisar-sef nu poate deveni chestor decit dupa patru ani pe acelasi grad, iar stagiul minim pentru agentii de politie care vor sa promoveze intr-un grad superior este de cinci ani. De asemenea, proiectul sustine ca pentru greselile subalternilor sa plateasca si sefii lor, intrucit sint obligati sa verifice daca subalternii au inteles si au aplicat atributiile de serviciu.