Soferii care sint accidentati de o masina fara asigurarea obligatorie vor fi despagubiti mai usor din acest an.

„De la 1 ianuarie 2007, soferii care sint implicati in accidente cu masini fara RCA sau cu autor necunoscut sint despagubiti de Fondul Victimelor Strazii. Mai apoi, acest fond se indreapta impotriva celor vinovati pentru a-si recupera banii", a anuntat Tudor Balta, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Pina anul acesta, soferii trebuiau sa se adreseze justitiei pentru a-si recupera pagubele daca celalalt sofer implicat in accident nu avea RCA.

Banii pentru despagubiri provin de la companiile de asigurari care incheie RCA, fondul primind 2,5% din valoarea fiecarei polite de asigurare.

Entitate distincta

Pina in 2007 acest fond se afla sub tutela Biroului Asiguratorilor de Autovehicule (BAAR). „Acesta era prea putin cunoscut", este de parere vicepresedintele CSA. In toamna anului trecut, Fondul Victimelor Strazii a iesit de sub tutela BAAR, devenind entitate distincta, si se ocupa, de la 1 ianuarie 2007, de despagubirea accidentelor cu autor necunoscut sau fara RCA. In 2006, statistica arata ca au fost aproximativ 1.000 de accidente in care au fost implicate masini fara RCA.

In situatia in care sinteti victima unui accident care se incadreaza in cele doua situatii expuse, primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa va adresati politiei. Aici se va face actul constatator al accidentului in care se va specifica daca autorul este cunoscut sau necunoscut, daca vinovatul are RCA sau nu. Apoi, cu procesul verbal incheiat de politie trebuie sa va adresati fondului, pentru a va plati daunele suferite. Acesta se va indrepta apoi impotriva vinovatului, care va plati pagubele provocate cu bunurile sale. Mai multe detalii despre procedurile fondului gasiti pe site-ul www.baar.ro.

10% dintre soferi nu au RCA

La nivel national, 10% dintre soferii romani circula cu masini fara RCA. In mediul urban, ponderea ajunge la 20%, iar in cel rural ea scade spre 5%. In prezent, cei prinsi fara RCA primesc amenzi de aproape 2.000 RON si ramin fara talon.

Incepind cu 1 aprilie 2006, la implinirea a 90 de zile de la data expirarii inspectiei tehnice sau a asigurarii RCA, inmatricularea autovehiculelor neasigurate este suspendata. Conducerea pe drumurile publice a acestor autovehicule este sanctionata cu amenda cuprinsa intre 3.000 si 5.000 RON.