Arhiepiscopul Stanislaw Wielgus a renuntat la functie, la o zi dupa ce a recunoscut ca a fost colaborator al serviciilor secrete. Preotii romani au pareri impartite despre gestul sau.

Demisia lui Stanislaw Wielgus a fost acceptata de Papa Benedict al XVI-lea, urmind ca Biserica poloneza sa fie condusa, „pina se va decide soarta arhidiocezei", de cardinalul Josef Glemp, care isi anuntase retragerea. La slujba din Catedrala de la Varsovia, in timpul careia ar fi trebuit sa-si preia noua functie, Wielgus a spus cu lacrimi in ochi: „Ma retrag!". Acesta a fost numit arhiepiscop al Varsoviei de luna trecuta, iar primele informatii ca ar fi colaborat cu securitatea au aparut inainte de Craciun. Ulterior, o comisie speciala a Bisericii a ajuns la concluzia ca prelatul a colaborat cu serviciile secrete, sub pseudonimele „Grey", „Adam" si „Adam Wysocky", din 1967, cind era student la universitatea din Lublin. Mai tirziu, in calitate de profesor, el a dat note despre deciziile din universitate, apoi despre cele din Biserica, fiind rasplatit cu o bursa la München. Dupa ce initial a negat, vineri el si-a recunoscut vinovatia, ceea ce a dat nastere unei crize fara precedent in Biserica din Polonia, considerata un oponent important al regimului comunist. Gestul final de a demisiona a impartit prelatii romani in doua tabere.

„Daca a facut rau cuiva, era normal sa se retraga, daca nu, nu", spune IPS Andrei Andreicut, arhiepiscopul ortodox de Alba-Iulia, considerind ca putea fi vorba despre o colaborare doar formala. Pr. Nicolae Anusca, consilier al Mitropoliei Greco-Catolice de Blaj, considera in schimb ca modelul polonez ar trebui urmat de toate bisericile din Romania. „O comisie similara ar trebui sa existe in toate bisericile din Romania, caci toate au avut colaboratori in rindul lor, unii aflati inca in functii. Ei trebuie sa faca un pas inapoi", spune Anusca.