Animalele transportate in Europa vor fi mai putin stresate in timpul calatoriei datorita noilor norme adoptate de Uniunea Europeana.

Camioanele care vor transporta vite, mai mult de opt ore, trebuie sa primeasca licente din partea autoritatilor ca sint echipate cu sisteme corespunzatoare de adapare, monitoare de temperatura si sisteme de navigare prin satelit pentru a putea alege drumul cel mai scurt si mai putin aglomerat catre destinatie. Masurile vin la putin timp dupa ce tarcurile pentru vite, in care acestea n-aveau loc sa se intoarca, au fost interzise. Incepind din ianuarie 2008, soferii trebuie sa detina si certificate care sa ateste ca sint pregatiti si pot avea grija de animale.

Atentie la Ącei mici"

Autorii legii s-au gindit si la confortul viteilor, mieilor sau porcusorilor care nu pot fi transportati inainte de a implini 7, 10 sau 21 de zile. Anul trecut, intre luna mai si luna octombrie, au fost transportati din Marea Britanie pe continent 44.000 de animale, unele pe distante foarte mari care dureaza si 60 de ore. Comisarul european pentru Sanatate, Markos Kyprianou, a precizat ca Comisia Europeana va propune reducerea duratei calatoriei si a numarului de animale ce pot fi transportate cu un vehicul. (S.M.)