Dictatorul va avea statuie in Libia, alaturi de un erou national spinzurat pentru ca a condus rezistenta impotriva ocupatiei italiene.

Autoritatile de la Tripoli au decis sa ridice o statuie care sa-l infatiseze pe Saddam Hussein la spinzuratoare, alaturi de cea a revolutionarului Omar Mukhtar, executat in 1931. In Libia au fost decretate trei zile de doliu national la moartea lui Saddam si au fost anulate festivitatile publice cu ocazia sarbatorii religioase Eid. Liderul libian Muammar Al-Gaddafi declarase, inainte de spinzurarea lui Saddam, ca fostul lider de la Bagdad a fost prizonier de razboi si trebuia judecat de reprezentantii ocupatiei din Irak: SUA si Marea Britanie. Sanse slabe pentru infirmierele bulgare

In timp ce executarea lui Saddam este vazuta drept un martiriu, problema asistentelor medicale bulgare condamnate la moarte in Libia pare fara solutie. UE nu poate incheia un acord cu Tripoli pentru eliberarea infirmierelor, pentru ca Libia are un rol major in impunerea de restrictii migratiei din Africa spre sudul Europei, in tara aflindu-se un milion de imigranti cu aceasta destinatie. Un alt obstacol e faptul ca UE, care are probleme energetice, spera sa inceapa o cooperare cu Libia in privinta resurselor sale de petrol si de gaze naturale. „Uniunea Europeana nu se afla in situatia de a exercita presiuni", a declarat fostul ambasador britanic in Libia Oliver Miles.