Victor Faur, romanul care a spart codurile NASA a fost audiat, ieri, la Parchetul General. Tanarul de 26 de ani din Arad este acuzat de autoritatile americane de conspiratie si distrugeri ale sistemului computerizat, iar pentru faptele sale ar putea
Victor Faur, romanul care a spart codurile NASA a fost audiat, ieri, la Parchetul General. Tanarul de 26 de ani din Arad este acuzat de autoritatile americane de conspiratie si distrugeri ale sistemului computerizat, iar pentru faptele sale ar putea sa primeasca o pedeapsa intre doi si 12 ani de detentie in Romania si pana la 54 de ani de inchisoare conform legilor americane. Potrivit editiei on-line a Irish Examiner, pe numele inculpatului roman au fost formulate noua capete de acuzare privind patrunderea ilegala intr-o retea computerizata si un cap de acuzare privind acte de conspiratie. Daca va fi gasit vinovat de toate acuzatiile, romanul risca 54 de ani de inchisoare, dupa cum sustin procurorii americani. Potrivit Mediafax, Victor Faur ar putea fi dus in fata unui tribunal din Los Angeles, dupa ce vor fi puse la punct toate procedurile juridice.
Infractiunile romanului au fost savarsite pe parcursul a doi ani, intre 2004 si 2006, iar potrivit Realitatea TV, prejudiciul creat depaseste 1,5 milioane de dolari. In 14 iulie 2006, Politia romana a fost sesizata de NASA despre faptul ca persoane necunoscute din Romania au accesat neautorizat, incepand cu luna noiembrie 2005, peste 100 de servere apartinand institutiei americane. Astfel, in 20 iulie, ofiteri de politie din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice, impreuna cu agenti speciali ai NASA si FBI, au reusit sa-l identifice pe Victor Faur, din municipiul Arad, ca fiind cel care a accesat si utilizat fara drept serverele NASA.
Lider de grup
Anchetatorii au stabilit ca acesta este liderul unui grup organizat de hackeri numit "WhiteHat Team", iar scopul grupului era sa patrunda in computerele Guvernului american, una dintre cele mai securizate retele din lume. Dupa ce a patruns in retea si a preluat controlul calculatoarelor, Faur ar fi programat computerele sa functioneze ca site-uri de chat, pentru a comunica astfel cu ceilalti membri ai grupului WhiteHat. In timpul accesului ilegal, Faur ar fi cautat parole ale computerelor, care sa le permita complicilor sai sa patrunda in mod neautorizat in retea. Computerele accesate neautorizat contineau date stiintifice, inclusiv despre programe spatiale si despre noi tipuri de tehnologii. Acestea apartineau Laboratorului de Propulsie a Avioanelor din Pasadena (California), Centrului Goddard pentru Misiuni Spatiale din Greenbelt (Maryland), Laboratorului National Sandia din Albuquerque (New Mexico) si Observatorului Fortelor Navale din Washington DC. Ca urmare a accesului neautorizat in reteaua computerizata, inginerii si oamenii de stiinta americani au fost nevoiti sa comunice manual cu navele din spatiu, iar sistemele electronice au necesitat reparatii generale.
Din teribilism
Victor Faur a spus ca a facut totul din teribilism, si nu pentru ca ar fi vrut sa produca pagube unor institutii americane. El a sustinut ca nu face parte din nici un grup organizat care sparge computere si ca a intrat in retelele informatice ale mai multor institutii mai mult pentru a semnala ca acestea sunt foarte vulnerabile. "A fost totul o joaca, nu am avut intentia sa produc pagube nimanui. Nu a fost vorba de un grup organizat sa producem pagube sau sa facem rau cuiva, sa obtinem foloase materiale. Foarte multe computere sunt vulnerabile la atacuri si asta era scopul, sa demonstrez vulnerabilitatea. Nu am modificat date, nu am sters date, nu am distrus comunicatiile dintre sisteme", a spus aradeanul. Potrivit Mediafax, tatal baiatului, care este medic in Arad, a spus ca este socat de ancheta demarata de americani si de actiunile fiului sau. "Am fost stupefiat cand am auzit ce a facut, noua nu ne-a spus absolut nimic, iar dupa ce am aflat, a spus ca din teribilism a accesat aceste servere, fara sa stie ca incalca vreo lege", a spus Mircea Faur, tatal tanarului anchetat. (Andrei GHICIUSCA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.