Seful Directiei Generale a Finantelor Publice Valcea este acuzat de luare de mita. Impotriva sa a fost depusa o plangere penala la Parchetul General. Omul de afaceri Cristian Gamalie, cel care a semnat plangerea, s-a autodenuntat, dezvaluind in fa
Seful Directiei Generale a Finantelor Publice Valcea este acuzat de luare de mita. Impotriva sa a fost depusa o plangere penala la Parchetul General. Omul de afaceri Cristian Gamalie, cel care a semnat plangerea, s-a autodenuntat, dezvaluind in fata procurorilor faptul ca i-a dat spaga sefului Finantelor valcene, Gheorghe Gogarnoiu. Practic, in schimbul unor sume de bani, Gogarnoiu facilita eliberarea anumitor autorizatii si asigura protectie societatilor care il plateau.
Omul de afaceri valcean Cristian Gamalie, fost administrator al societatii "Ecopaint", a depus impotriva lui Gheorghe Gogarnoiu, seful Finantelor valcene, o plangere penala. El s-a autodenuntat dezvaluind faptul ca i-a dat spaga lui Gogarnoiu in repetate randuri. "Incepand cu anul 2005, am primit de la Gogarnoiu Gheorghe, in calitatea sa de Director General al DGFP Valcea, autorizatii de utilizator final pentru uleiuri minerale in numar de 12, pe care le-am platit cu mita de 10.000 de euro pe bucata. In total, acest serviciu m-a costat 120.000 de euro, suma pe care numitul Gogarnoiu a primit-o de la mine", se arata in plangerea penala depusa de Gamalie la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Omul de afaceri sustine ca nu este un caz singular, Gogarnoiu, "parte integranta dintr-o retea a timbrelor false", practicand acelasi sistem, mai ales cu evazionistii de alcool pe care ii si protejaza.
In continuarea plangerii sale, Gamalie sustine ca "exista firme cum este a mea (SC "Ecopaint" SRL), SC G&R SRL, SC "Nicoil" SRL si SC "Macom Nic" SRL, ultima din urma vanduta pentru pierderea urmei de evaziune fiscala (administrator al celor trei firme fiind aceeasi persoana), unde acest Gogarnoiu este implicat direct supraveghind activitatea infractionala". Potrivit lui Gamalie, aceste societati au detinut si detin in prezent autorizatii de utilizator final pentru achizitionarea fara accize de uleiuri minerale asemanatoare cu benzina si motorina. Acestea sunt vandute catre diverse statii de distributie a carburantilor si se scad cu marfa in contabilitate, pe casele de marcat. "Stiu acest lucru pentru ca Gogarnoiu Gheorghe si Miritoiu Aurel (comisar general al Garzii Financiare Valcea) ma invitau si pe mine sa fac acelasi lucru pentru a se pierde urma uleiurilor minerale. Miritoiu este personajul care il serveste pe Gogarnoiu cu credinta, trimitandu-si oamenii sa faca controale la sange la agentii economici care nu platesc birul celor doi, ori facand controale superficiale la agentii economici agreati", arata in plangerea sa Gamalie, care sustine ca datorita sesizarilor facute la adresa directorului Finatelor Publice a fost silit o perioada lunga sa stea departe de tara.
Uleiurile fantoma
Una dintre societatile favorizate de Gogarnoiu a fost chiar cea la care Cristian Gamalie a detinut functia de administrator. Firma "Ecopaint" SRL a beneficiat de autorizatii de utilizatori final pentru achizitionarea de uleiuri minerale in regim de scutire de la plata accizelor in anul 2005. Societatea a avut contract de inchiriere cu "Hidroconstructia" SA Ramnicu Valcea pentru patru rezervoare existente in localitatea Brezoi (Valcea). Dupa expirarea acestuia, au fost eliberate alte autorizatii - la inceputul anului 2005 -, desi documentatia era incompleta. Rodica Popa, referent la Compartimentul Autorizatii, a declarat ca a primit documentatia incompleta fara contractul de inchiriere. Asta intrucat asa a cerut directorul general Gogarnoiu. Discutia s-a purtat in biroul directorului de la Activitatea de Control Fiscal, Gabriel Turcu, in prezenta sefului de serviciu Nicolae Gratie si consilierului superior Liviu Marinescu. Desi in data de 24.01.2006 SC "Ecopaint" a achizitionat 70 de tone de uleiuri, nu s-au identificat stocuri de uleiuri minerale sau produse finite la depozitul de carburanti din Brezoi. Chiar agentii de paza au declarat ca in acea perioada nu s-au descarcat sau incarcat din rezervoare, astfel de produse. In registrul de intrare-iesire nu s-a evidentiat vreun mijloc de transport care sa faca livrarea. De asemenea, seful depozitului, Ghergel Mihai, a declarat acelasi lucru. Mai mult, supraveghetorul fiscal Gabriela Dumitrescu nu recunoaste semnatura si stampila aplicate in data de 24.01.2006 pentru cele 70 de tone.
In urma acestor falsuri, IPJ Valcea a deschis dosarul penal nr. 3000214/28.03.2006. Atat Gogarnoiu cat si cei de la SC "Ecopaint" au tergiversat insa raspunsurile, iar cazul nu a fost inca rezolvat.
O alta afacere dubioasa musamalizata
Societatea "Ecopaint" a beneficiat de protectia sefului Finantelor Valcea pe parcursul mai multor afaceri. In 2005, "Ecopaint" a achizitionat uleiuri minerale in regim de scutire de la plata accizelor in valoare de pe peste 50 de miliarde de lei. Facturile au un pret mai mic decat cel al materiei prime, pentru a nu se plati TVA, fapt ce ar fi trebuit sa atraga atentia autoritatilor. Acest lucru insa nu s-a intamplat. Mai mult, "Ecopaint" a beneficiat de protectie totala din partea lui Gagarnoiu (foto), incercandu-se musamalizarea cazului. "Ecopaint" nu a fost deranjata nici de Garda Financiara Valcea, fiul lui Gogarnoiu, fiind salariat al acestei institutii. Altfel, seful Finantelor Valcea nu este strain nici de afacerile dubioase cu fier vechi din judet si nici de privatizarea "Alutus Turism". Acest din urma caz se judeca la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). (M.I.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.