Echipajul de sanie care scrie istoria acestui sport la noi, format din Cosmin Chetroiu si Ionut Taran, spera sa aduca o medalie la CM de juniori cu o sanie second-hand, bricolata cu piese de la alte trei.

Etapa finala de Cupa Mondiala, ce va avea loc la Konigssee, in Germania, constituie pentru echipajul masculin de sanie, Chetroiu-Taran, care a obtinut cel mai bun rezultat autohton in acest sport, un loc 3 la debutul competitiei, o ultima repetitie pentru Campionatul Mondial de juniori care va avea loc la sfirsitul lunii la Torino. „Locul 4 pe care ne aflam acum, cea mai buna clasare din toate timpurile, spune mult despre potentialul acestor copii. In Germania, va fi un ultim retus pe care il putem face, in care mai putem finisa putin punctele mai slabe", ne-a declarat Victor Ifrim, antrenorul lotului national de juniori.

Medalie asteptata la sosire

Echipajul de dublu sanie, Cosmin Chetroiu si Ionut Taran, concureaza de patru ani. Deosebit de tenace, cu o pregatire fizica foarte buna si cu o comunicare perfecta, cum i-a caracterizat antrenorul lotului national, pentru cei doi sportivi, aflati in ultimul an de juniorat, mondialele reprezinta ultima sansa de a obtine o medalie la aceasta categorie de virsta. „Sintem constienti ca acum putem sa ne rasplatim munca printr-un rezultat bun, cu atit mai mult cu cit trecerea la seniori va fi dificila, aici contind mult experienta si anii pe care ii ai in spate. O medalie ne-ar face sa incheiem cu capul sus junioratul si sa fim mai motivati pe mai departe", ne-a declarat Cosmin Chetroiu. Originar din Petrosani, unde a facut primii pasi in acest sport, pe cind avea 13 ani, atras de viteza si de zapada, modest, Cosmin considera ca fara colegul lui nu ar fi ajuns atit de sus. „50% conteaza munca in echipa si 50% sania. Ma inteleg perfect cu Ionut, ne cunoastem stilul si asta e cel mai important. Chiar daca sania noastra nu este noua si componentele ei sint adunate de la alte trei sanii, este cea mai buna pe care am concurat vreodata. Este un motiv in plus sa ne gindim la o medalie", explica el.

Saniile speciale de concurs sint construite din fibra de carbon, material care nu se fabrica in Romania, si sint costisitoare si greu de procurat de catre sportivii romani. Pretul unei sanii complet echipate pentru concurs este de 3.000 de euro.

Pista familiara

Componenti si ai lotului olimpic de sanie, cei doi au participat, in urma cu un an, juniori fiind, la Jocurile Olimpice de Iarna de la Torino, ei venind atunci pe locul 18, experienta benefica pentru concursul de acum. „Pornim la mondiale cu avantajul ca stim pista. Este pentru prima data cind aici vor concura juniorii si experienta noastra de anul trecut de la seniori ne va ajuta enorm. Este ca si cum

ne-am intoarce in urma cu an, insa rezultatul va fi cu totul altul, sperantele pentru o medalie sint intemeiate", marturiseste Chetroiu.

Mondialele, ultimul examen

Delegatia Romaniei formata din doua echipaje de dublu, doua fete si un baiat la simplu, va ajunge la Torino cu o saptamina inaintea deschiderii oficiale a competitiei, sportivii fiind cuprinsi intr-un program de pregatire internationala. „Ne asteptam la un rezultat deosebit, sa terminam cu acest echipaj de dublu in primii sase, ma gindesc chiar si la obtinerea unei medalii", spune Ifrim. „Este greu de facut performanta cind te antrenezi numai afara, costurile fiind foarte ridicate. Daca ne gindim ca in conditiile in care o coborire costa 22 de euro, si noi facem in medie 100-200 de coboriri pe sezon, fata de marile natiuni care fac intre 800-1.000 de coboriri, realizati ce au putut face acesti juniori", explica acesta.