Desi sintem cetateni europeni si putem circula in statele Uniunii doar pe baza cartii de identitate, cererile pentru pasapoarte nu au scazut mult anul acesta.

In primele doua zile lucratoare ale lui 2007 au fost inregistrate peste 8.000 de solicitari pentru eliberarea pasapoartelor, fata de 10.000 in perioada similara a anului trecut. Motivatia solicitantilor este o eventuala oportunitate de a calatori in afara granitelor Uniunii Europene. Din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene doar in Suedia nu se accepta cartea de identitate drept document de calatorie. De asemenea, copiii care nu au 14 ani pot sa iasa din Romania doar cu un pasaport valabil, si asta pentru ca trebuie sa fie identificati pe baza unui act cu fotografie. Minorii vor fi obligatoriu insotiti de parinti, iar in cazul in care calatoresc doar cu unul dintre ei este nevoie si de acordul notarial al celuilalt.

Inghesuiala la cardul de asigurat

Peste trei mii de romani au solicitat, in primele patru zile ale anului, cardul european de asigurare de sanatate, a declarat, ieri, directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Cepoi, citat de NewsIn.

Cardul european de asigurari de sanatate este inlocuit in momentul de fata de certificatul european de asigurat, care are o valabilitate de sase luni, ca si cardul, garanteaza decontarea acelorasi servicii de urgenta, dar este gratuit, spre deosebire de card, care se elibereaza cu achitarea unei taxe de aproximativ 2 lei noi. Cardul european de sanatate confera dreptul la servicii medicale in cazul sederii temporare (nu mai mult de sase luni) in strainatate, in scop turistic, personal, familial sau pentru studii pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, in conditiile stabilite de sistemul public de sanatate al tarii respective si numai pentru problemele de sanatate care apar in timpul sejurului. Cererea-tip de obtinere a cardului se completeaza la sediul casei teritoriale de asigurari la care este inscris asiguratul, unde acesta va trebui sa se prezinte cu o copie dupa buletinul sau cartea de identitate si dovada ca este asigurat, adica adeverinta de salariat, talonul de pensie sau alt act specific, dupa caz.

In cazul minorilor sub 14 ani, in locul copiei dupa cartea de identitate se va depune o copie dupa certificatul de nastere.