Liberalii si-au dezvaluit planurile lor cu Romania dupa aderare inca de anul trecut. In strategia post-aderare proprie, PNL apreciaza ca "dobandirea profilului de tara europeana, convergenta cu nivelele de performanta ale Uniunii Europene obliga la u
Liberalii si-au dezvaluit planurile lor cu Romania dupa aderare inca de anul trecut. In strategia post-aderare proprie, PNL apreciaza ca "dobandirea profilului de tara europeana, convergenta cu nivelele de performanta ale Uniunii Europene obliga la un efort strategic care se intinde pana la orizontul anului 2020". Fostii lor colegi, platformistii lui Stolojan si Stoica, sunt ceva mai pesimisti. Conform programului politic al PLD, difuzat ieri, "obiectivul strategic prioritar pe termen lung al politicii de dezvoltare a Romaniei in perioada post-aderare este atingerea unui standard de viata european la orizontul anilor 2025-2030". Democratii debordeaza de optimism. Ei nu si-au dezvaluit inca strategia, dar au ambitii foarte mari. Vicepresedintele PD Ioan Oltean sustine ca Romania ar putea sa ajunga in 2015-2018 la nivelul mediu de trai din Uniunea Europeana.
Videanu vede PLD in Guvern
In plan politic, pedistii isi fac planuri de viitor cu PLD. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a admis chiar posibilitatea cooptarii in Guvern a liberal-democratilor. El declarase ieri, conform Mediafax, ca, daca se va initia o restructurare guvernamentala, "ar fi corect" ca un ministru ca provina din PLD, desi sansele de realizare a acestei numiri sunt mici din cauza "atitudinii subiective" a PNL.
Liberalii au luat foc, vicepresedinte PNL, Puiu Hasotti, aratand ca "PLD poate intra la guvernare doar daca sunt absorbiti de nasii lor de la PD, ceea ce le si doresc". Stolojan a precizat imediat ca nu vrea la Palatul Victoria cat timp Tariceanu dicteaza acolo. Dupa ce a incercat marea cu degetul, Videanu a revenit asupra declaratiilor, mentionand ca este vorba doar despre mentinerea PLD in majoritatea parlamentara.
Planuri de restructurare
In privinta strategiei post-aderare, Videanu a anuntat ca fiecare formatiune a Aliantei PNL-PD lucreaza la anumite optiuni in acest sens. "Apoi, ne vom armoniza in Alianta si cu PLD, dupa care vom supune unei dezbateri publice strategia noastra post-aderare", a afirmat liderul PD.
El a aratat ca "ar fi ideal ca in urma analizei concretizate in strategia post-aderare sa se initieze si o restructurare guvernamentala". Si ministrul Apararii, democratul Sorin Frunzaverde, a apreciat ieri ca este posibil ca in acest an sa aiba loc o restructurare a Guvernului, mentionand insa ca oportunitatea acestei masuri "va fi determinata de evolutiile politice din plan intern".
Puiu Hasotti


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.