Aderarea la Uniunea Europeana va determina cresterea preturilor la produsele alimentare, reprezentantii industriei de profil si Comisia Nationala de Prognoza avand viziuni diferite fata de nivelul de majorare a preturilor. Daca CNP considera ca pretu
Aderarea la Uniunea Europeana va determina cresterea preturilor la produsele alimentare, reprezentantii industriei de profil si Comisia Nationala de Prognoza avand viziuni diferite fata de nivelul de majorare a preturilor. Daca CNP considera ca preturile alimentelor vor putea inlatura dezinflatia inregistrata in 2006, producatorii din sectorul agroalimentar pun in discutie chiar si reducerea preturilor inregistrate in anul preaderarii. Statisticile din tarile fostului bloc socialist, care au aderat la UE in 2004, arata invariabil o majorare a preturilor, cea mai insemnata fiind la zahar.
Prognoze sumbre
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a analizat tendintele de evolutie a preturilor dupa aderare, pentru produsele alimentare prognozandu-se cresteri semnificative, chiar daca sunt atenuate de eliminarea taxelor vamale la importurile din UE. Analiza CNP a luat in discutie evolutia preturilor in statele care au intrat in UE in 2004. Cele mai ridicate rate ale inflatiei s-au inregistrat in Letonia (de la 2,9% la 6,2%), Polonia (de la 0,8% la 3,5%), Cehia (de la 0,1% la 2,8%), Lituania (de la -1,2% la 1,2%) si Ungaria (de la 4,7% la 6,8%).
Evolutia preturilor dupa aderare ar putea avea un efect inflationist mult mai puternic in Romania pentru ca alimentele si bauturile nealcoolice au o pondere mare, reprezentand circa 40% din cosul de consum. Acest procent este aproape dublu fata de ponderile celor trei state ale caror date au fost disponibile, respectiv 20% in Cehia, 17% in Slovacia si 21% in Ungaria. In aceste conditii, cresterea ratei inflatiei generate de majorarea preturilor alimentelor va fi mult mai mare in Romania decat in aceste state aderate in 2004.
Din punct de vedere agro-alimentar, Romania se aseamana cel mai mult cu Polonia, luand in calcul statele care au intrat in UE in 2004. In aceasta tara, cele mai mari majorari de preturi s-au inregistrat la zahar si produse zaharoase. Nici celelalte tari nu au avut o evolutie mai usoara, avand in vedere ca, imediat dupa aderare, cetateni din Ungaria carau zahar din Romania cu autoturismele personale.
Laptele proaspat tine la pret
Pentru unele produse lactate, cum ar fi branzeturile si laptele UHT (pasteurizat la temperaturi foarte inalte), pretul ar putea scadea dupa aderare cu 20-30%, dupa eliminarea taxelor vamale pentru produse alimentare in relatie cu statele comunitare, au declarat producatori din industria de profil.
In schimb, preturile produselor lactate proaspete ar putea creste in primele luni ale anului, pe fondul importurilor masive, a sustinut vicepresedintele Asociatiei Patronale din Industria Laptelui (APRIL), Ioan Balan. El a adaugat ca si segmentul de branzeturi va fi marcat de un avans important al importurilor, dupa aderarea la UE. "Vor veni branzeturi mai ieftine, nu neaparat de calitate mai buna", a spus vicepresedintele APRIL, pentru Mediafax.
Scumpete de bautura
Pentru piata bauturilor alcoolice, patronatele nu fac precizari in ceea ce priveste modificarile de pret. "Mai vedem la vara", a declarat Romulus Dascalu, presedintele Garant, cel mai important patronat din industria alcoolului. De la 1 ianuarie a intrat in vigoare noul Cod fiscal, cu majorarile de accize impuse potrivit programului de armonizare stabilit cu UE. Vinurile linistite nu sunt purtatoare de accize, in schimb, cea mai drastica modificare se inregistreaza la tuica din gospodariile populatiei (n.r. - s-au introdus accize de 750 de euro/hl pentru cantitatile ce depasesc 50 de litri).
Carnea stagneaza
In domeniul carnii, firmele nu preconizeaza evolutii spectaculoase ale pietei dupa aderare. "Per ansamblu, piata nu va inregistra nici scaderi si nici cresteri spectaculoase, pentru ca nu mai are unde. Ar putea exista o usoara scadere, la nivel de valoare si volum al productiei interne, insa piata se va regla pe termen mediu, cum este normal", apreciaza presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea, precizeaza Mediafax. Reglementarile europene care vor afecta cel mai mult industria carnii sunt cele legate de siguranta alimentara, care restrictioneaza exporturile romanesti de carne de porc in spatiul comunitar si livrarile de carne de pui, din anumite zone ale tarii. Pesta porcina, gripa aviara si unitatile de procesare neconforme cu normele comunitare pot afecta semnificativ productia nationala, lasand loc importurilor. Procesatorii au trebuit sa se alinieze normelor comunitare in ceea ce priveste calitatea carnii inca de la 1 octombrie 2006, astfel ca majorarile de pret la produsele realizate din carne din import ar fi trebuit sa se manifeste pana acum. (L.M.)
Painea se teme de importuri
Brutarii nu intrevad o scumpire a painii in perioada urmatoare, ca urmare a aderarii Romaniei la UE. Ei iau in calcul in special variatia pretului graului pe plan mondial, care depinde de productia din emisfera sudica din primavara acestui an. In schimb, eliminarea taxelor vamale ar putea duce la importuri importante de produse de panificatie, in special paste fainoase, si, in consecinta, a pretului acestora pe piata nationala. "Ne asteptam la un import masiv de faina, paste fainoase si biscuiti. In final, piata va decide pretul cu care acestea vor fi comercializate", a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului din morarit si panificatie Rompan. (L.M.)
Zaharul sub lupa
Cea mai supravegheata piata va fi cea a zaharului, unde Romania trebuie sa-si asigure cea mai mare parte a consumului din import. Reglementarile comunitare in domeniu impun un pret de referinta la poarta fabricii, pentru zaharul rafinat, de circa 630 de euro pe tona. In acest domeniu se vor inregistra cele mai mari cresteri de pret, avand in vedere ca, pana acum, Romania importa zahar brut din trestie din tarile Americii Centrale si de Sud la preturi preferentiale, de pana la 300 de dolari pe tona, iar acum pretul comunitar este mai mult
decat dublu. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.