Ion Iliescu este foarte aproape de boxa acuzatilor, iar Miron Cozma de libertate. Fostul sef al statului este la un pas sa dea explicatii in instanta pentru implicarea in sangeroasa mineriada din iunie 1990. In schimb, Miron Cozma spera sa aiba succe
Ion Iliescu este foarte aproape de boxa acuzatilor, iar Miron Cozma de libertate. Fostul sef al statului este la un pas sa dea explicatii in instanta pentru implicarea in sangeroasa mineriada din iunie 1990. In schimb, Miron Cozma spera sa aiba succes peste trei zile, atunci cand se judeca eliberarea sa conditionata. Iar daca aceasta ii va fi respinsa, va fi eliberat la sfarsitul anului, atunci cand isi termina de executat pedeapsa.
Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, in care sunt cercetate aproximativ 20 de persoane, printre care si fostul sef al statului Ion Iliescu, este aproape de finalizare. Acuzatiile din dosar sunt extrem de grave, incluzand subminarea puterii de stat si a economiei nationale, lipsire de libertate in mod ilegal si crime contra umanitatii. Cap de lista este Ion Iliescu, Miron Cozma avand doar calitatea de martor. De altfel, fostul lider al minerilor este unul dintre principalii acuzatori ai lui Iliescu in dosarul mineriadei din '90. Cozma l-a acuzat pe fostul sef al statului si a dat declaratii impotriva acestuia, dupa ce Iliescu i-a revocat gratierea si l-a aruncat din nou dupa gratii. Avand in vedere ca nu a fost anchetat pentru mineriada din iunie '90, avand doar calitatea de martor in acest dosar, fostul lider al minerilor a facut un calcul simplu, ajungand la concluzia ca are tot interesul sa spuna adevarul. Daca a luat 18 ani pentru mineriada din '91 si mai putin pentru cea din '99, pedepsele fiind contopite, atunci ar putea lua mult mai mult pentru cea din '90 in cazul in care ar fi pus sub acuzare, judecat si condamnat.
Acuzatii directe
Cozma a decis sa coopereze cu procurorii condusi de generalul Dan Voinea. Astfel, le-a dezvaluit anchetatorilor ca nu el a fost cel care a adus minerii la Bucuresti, ci Iliescu. Cozma vorbeste si despre cum Ion Iliescu a instigat minerii si populatia in 1990 sa intervina impotriva manifestantilor din Piata Universitatii pentru a-si justifica actiunile. "Dupa Revolutie, Puterea s-a abtinut sa mai foloseasca impotriva opozantilor politici si a manifestantilor institutiile abilitate, si a preferat interventia muncitorilor si a minerilor pentru justificarea actiunilor, dovada fiind si cererea presedintelui catre populatie si prin care Iliescu instiga populatia sa intervina impotriva manifestantilor", afirma Miron Cozma. "Iliescu le-a spus minerilor cu substrat sa mearga sa faca curatenie in Piata. In data de 15 iunie, Guvernul si Presedintia au dispus ca o parte din minerii care se aflau in Bucuresti sa fie adunati intr-o unitate militara pentru a fi dusi in Valea Jiului. In momentul in care am ajuns si eu la acea unitate, am vazut ca minerii erau imbracati in tinuta militara, explicatia oficiala fiind ca acest lucru a fost facut pentru a-i proteja. Cred ca in acea unitate militara au fost imbracate cadre militare in haine de mineri. Ulterior s-a dovedit ca angajati ai Ministerului de Interne si ai Ministerului Apararii au actionat, fiind imbracati in mineri, devastand sediul Ligii Studentilor si sediile partidelor istorice, arestand oameni in numele minerilor. Ministrul Burlec mi-a spus ca a primit ordin, probabil de la Ion Iliescu, ca cel putin 1000 de mineri sa ramana cantonati in unitate pentru a interveni daca va fi cazul", a mai declarat Cozma procurorilor.
Iliescu: "O aberatie"
Calitatea de invinuit nu-i face deloc placere fostului sef al statului, astfel ca acesta acuza echipa de anchetatori ori de cate ori are ocazia si se plange Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, Iliescu, invinuit in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, a facut o plangere la CSM impotriva generalului Dan Voinea (foto), procurorul care instrumenteaza dosarul. Plangere in care sustine ca nu i-au fost prezentate probele si dovezile din dosar. Asta in conditiile in care dupa ce a fost anuntat ca a fost pus sub invinuire, a incercat sa ascunda acest lucru, sustinand ca este doar martor.
In urma cu cateva saptamani, avocatii acestuia au facut copii dupa toate actele din dosar, inclusiv dupa cele care-l acuza. Fostul presedinte declara la una din audierile de la parchet ca ar fi o mare aberatie sa fie trimis in judecata. "Cum poti sa acuzi seful statului pentru atac la adresa institutiilor? Lucrurile se vor lamuri pe fond ulterior", spunea Iliescu, care considera ca o eventuala trimitere a sa in judecata ar fi "o mare aberatie si e inadmisibil". Intrebat de presa ce parere are despre acuzatiile care i-au fost aduse, fostul sef al statului nu a vrut sa comenteze, spunand doar ca "depinde cine acuza". (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.