Presedintele american va anunta, saptamina viitoare, o remaniere ampla a echipei sale de consilieri pentru Irak si va prezenta o noua strategie pentru aceasta tara aflata in pragul razboiului civil.

George W. Bush intentioneaza sa-i inlocuiasca pe cel mai inalt responsabil militar pentru Orientul Mijlociu, generalul John Abizaid, si pe comandantul fortelor americane din Irak, George Casey.

Generalul Abizaid a anuntat, in decembrie, ca se va retrage in primavara lui 2007. El va fi inlocuit la conducerea Comandamentului Central American pentru razboaiele din Irak si Afganistan de amiralul William Fallon, actualul comandant al fortelor armate americane din Pacific. Generalul Casey, al carui mandat se incheia abia in iunie, ii va ceda locul, in curind, generalului David Petraeus, insarcinat cu antrenarea fortelor de securitate irakiene.

Schimbari si in diplomatie

Presedintele SUA a anuntat vineri numirea fostului sef al serviciului national de informatii John Negroponte in functia de adjunct al secretarului de Stat, Condoleezza Rice, si l-a desemnat in locul acestuia pe viceamiralul in rezerva Michael McConnell, fost director al NSA, agentia care se ocupa cu spionajul electronic.

Un musulman la ONU

De asemenea, liderul de la Casa Alba va anunta numirea ambasadorului american in Irak, Zalmay Khalilzad, in functia de ambasador la ONU, potrivit unui inalt responsabil din Departamentul de Stat. Khalilzad, un musulman de origine afgana (55 de ani), il va inlocui pe John Bolton, care si-a inaintat demisia in decembrie, cind Bush a renuntat sa mai ceara aprobarea Congresului, din cauza criticilor la adresa diplomatului.

In locul lui Zalmay Khalilzad, la Bagdad va fi numit, dupa toate probabilitatile, Ryan Crocker, ambasadorul american in Pakistan. Casa Alba a refuzat sa confirme sau sa infirme aceste informatii.

Demisie la Casa Alba

Consilierul juridic al Casei Albe, Harriet Miers, si-a anuntat demisia, urmind sa ramina in functie pina pe 31 ianuarie. Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Tony Snow, a spus ca presedintele Bush a acceptat cu parere de rau demisia lui Miers, care a fost timp de sase ani consilier juridic, dintre care doi ani avocat principal al presedintiei SUA.

Noua politica in Irak

Bush a anuntat ca va prezenta noua sa politica privind Irakul in cursul saptaminii viitoare si ca este, in continuare, implicat in diverse consultari pentru trasarea noii strategii. „Voi fi pregatit sa prezint o strategie care va ajuta poporul irakian sa atinga obiectivul unei tari care se poate guverna, sustine si apara singura. Un lucru este insa cert - vreau sa fiu sigur ca misiunea este clara si poate fi indeplinita", a declarat liderul american dupa intilnirea cu cancelarul german Angela Merkel.

Mai multe trupe George W. Bush a declarat, la finalul unei intilniri cu premierul irakian Nuri al-Maliki, ca e nevoie de un numar „suficient" de militari la Bagdad pentru a asigura securitatea tarii. Bush a declarat ca decizia irakienilor de a deschide o ancheta privind filmarea executiei lui Saddam Hussein este corecta. Liderul american a avut o intrevedere si cu cancelarul german Angela Merkel, cu care a discutat despre rolul pe care ar trebui sa-l joace UE, SUA, Rusia si ONU in procesul de pace din Orientul Mijlociu.