Cumparatorii vor plati o taxa de pina la 15-20 de euro pentru reciclarea deseurilor electronice, impusa de UE producatorilor si importatorilor.

Cumparatorul de echipamente IT sau electronice va plati, incepind cu aprilie 2007, pe linga pretul aparatului si TVA, o taxa de reciclare (taxa verde), reciclarea deseurilor electronice fiind reglementata prin directiva Comisiei Europene EC/96/2002 si transpusa si in legislatia nationala, relateaza NewsIn. Aplicarea taxei de reciclare pentru echipamente electrice si electronice la nivel national se va face cu certitudine incepind cu luna aprilie, a declarat ieri Valentin Negoita, presedintele asociatiei Eco Tic.

„Asociatia Eco Tic isi va putea incepe activitatea inca din 1 februarie 2007, insa colectarea tuturor tipurilor de deseuri va fi imposibila inainte de 1 aprilie", a adaugat Negoita.

La fel ca in UE

Taxa verde la achizitionarea electrocasnicelor va ajunge pina la 15 euro, poate chiar 20, „cu nimic mai putin decit in Uniunea Europeana".

Reciclarea deseurilor electronice este reglementata la nivel european prin directiva Comisiei Europene EC/96/2002 si transpusa in legislatia nationala in Hotarirea de Guvern numarul 448/2005. Legea se refera la transferarea responsabilitatilor de colectare si reciclare in obligatia producatorilor si a importatorilor. „Daca un producator vrea sa recicleze singur, nimic nu il impiedica sa nu apeleze la o organizatie de gestiune colectiva", spune Negoita.