Agentia "United Press International" (UPI) a efectuat o ancheta despre trecutul lui Saddam Hussein printre douazeci de fosti diplomati americani, istorici si ofiteri de informatii din cadrul CIA. Rezultatul anchetei UPI nu a fost contestat de CIA. De
Agentia "United Press International" (UPI) a efectuat o ancheta despre trecutul lui Saddam Hussein printre douazeci de fosti diplomati americani, istorici si ofiteri de informatii din cadrul CIA. Rezultatul anchetei UPI nu a fost contestat de CIA. Desi este unul surprinzator. Astfel, cu toate ca se credea ca Saddam Hussein a inceput sa colaboreze cu CIA abia din septembrie 1980, cand a izbucnit razboiul Iran-Irak, in realitate - demonstreaza raportul UPI -, contactele intre Saddam si spionajul american au demarat mult mai devreme, in 1959. In anul acela, el a fost recrutat de CIA intr-o echipa de sase asasini profesionisti pe care americanii i-au antrenat ca sa-l asasineze pe primul-ministru (de stanga) din Irak, generalul Abdel Karim Kasim.
Asasin al CIA
La instigarea URSS, Kasim scosese Irakul din Tratatul de la Bagdad, semnat alaturi de Marea Britanie, Turcia, Iran si Pakistan. Tratatul de la Bagdad - cu un accentuat caracter anticomunist - incerca sa previna extinderea influentei sovietice in Orientul Mijlociu si instalarea in tarile semnatare a unor guverne prosovietice.
Generalul Kasim, sprijinit de KGB si comunistii irakieni, reusise in iulie 1958 sa rastoarne monarhia irakiana si sa ia puterea, prin ceea ce presa americana a denumit "o oribila orgie de sange". Fostii diplomati americani au explicat UPI ca in vremea aceea, Irakul reprezenta in Orientul Mijlociu un punct strategic al razboiului rece cu Uniunea Sovietica. Americanii nu-i acordasera generalului Kasim o prea mare importanta pana in 1959, cand au iesit la iveala legaturile secrete ale acestuia cu KGB si dupa ce Kasim a retras Irakul din Tratatul de la Bagdad. In cursul loviturii de stat din 1958, Kasim l-a asasinat pe regele Faisal - care retrocedase regiunile petrolifere companiilor americane si britanice - si pe primul-ministru (probritanic) Nuri Al Said, care incercase sa scape travestit in femeie. Acest aer teatral, imbinat cu o mare cruzime, au dat dintotdeauna specificul vietii politice din Irak.
Pe plan intern, Kasim si-a pastrat apetitul de "fiara", i-a bombardat nemilos pe kurzi si a executat sumar mii de irakieni care nu-i impartaseau orientarea politica prosovietica.
Washington a intrat in alerta abia atunci cand CIA a descoperit, cu ajutorul Mossadului, ca generalul achizitionase mari cantitati de arme din URSS si desemnase ca ministri cativa comunisti irakieni notorii. Directorul CIA din vremea aceea, Allan Dulles, declarase public ca Irakul a devenit "cel mai periculos loc din lume" si hotarase - impreuna cu presedintele Eisenhower si vicepresedintele Richard Nixon - eliminarea generalului Kasim.
Printre cei recrutati de CIA in echipa de asasini care urma sa-l elimine pe premierul incomod se numara si tanarul de 22 de ani Saddam Hussein, membru al partidului Baas. In 1958, Saddam isi ucisese cumnatul, membru al Partidului Comunist.
Kasim a scapat din graba lui Saddam
Miles Copeland, veteran al CIA din zona, ca si Roger Morris (membru NSC in anii '70), au confirmat pentru UPI, ca Statele Unite cultivau pe-atunci, in secret, partidul Baas (national-socialist) si serviciul secret egiptean al presedintelui Gamal Abdel Nasser (primul serviciu care il recrutase pe Saddam), pe care incercau sa le foloseasca drept instrumente in regiune.
In vederea asasinarii lui Kasim, potrivit raportului UPI, tanarul Saddam a fost instalat de CIA intr-un apartament de pe Al-Rashid Street, situat in dreptul imobilului Ministerului Apararii, unde-si avea sediul Kasim, pentru a observa mai bine miscarile acestuia. Abdel Darwish, expert in problemele Orientului Mijlociu si autorul cartii Unholly Babylon (Babilonul laic), sustine ca monitorul CIA al lui Saddam era pe atunci un dentist irakian care lucra simultan pentru spionajul american si pentru serviciul secret egiptean. Afirmatie confirmata si de fosti diplomati americani. Tot Darwish mai susine ca Saddam era platit de capitanul Abdel Maquid Farid, un atasat militar de la Ambasada Egiptului. Atasatul egiptean ii platea lui Saddam chiria apartamentului si ii inmana diferite sume de bani.
Asasinarea generalului fusese planificata pentru 7 octombrie 1959, dar tentativa a esuat. Un fost agent CIA sustine ca tanarul Saddam Hussein, mult prea dornic sa-l impuste pe Kasim, a deschis focul prea devreme, ucigandu-l doar pe sofer, in timp ce generalul a fost ranit la umar si la picior, dar a scapat cu viata. Darwish a mai dezvaluit agentiei UPI - in legatura cu tentativa de asasinat din 7 octombrie 1959 - ca unul dintre asasini avea gloante care nu se potriveau la arma, iar altul - la fel de diletant - avea o grenada in mana care se prinsese in tesatura hainei si nu mai reusise sa o scoata la timp. "A fost o intreaga comedie toata povestea", relateaza Abdel Darwish. CIA oferise o lista cu adresele liderilor comunisti care trebuia sa fie asasinati. Cand a auzit impuscaturile, Kasim s-a intins pe podeaua automobilului. Tanarul Saddam a fugit si s-a ascuns la Tikrit (orasul natal), cu ajutorul CIA si al serviciului secret egiptean, implicat in tentativa de asasinare, dupa cum au confirmat pentru UPI mai multi fosti functionari americani. Ulterior, CIA l-a trecut pe Saddam in Siria, apoi la Beirut (Liban), sustine Abdel Darwish.
(va urma)
CIA l-a finantat pe Saddam in exil
Lipsit de pregatire, dar un veritabil taietor de gaturi
Tot CIA l-a adus pe Saddam la Cairo. Un fost oficial CIA - care l-a cunoscut pe Saddam in perioada aceea - a declarat pentru UPI: "Saddam era cunoscut la vremea respectiva ca fiind lipsit de orice pregatire. Era insa foarte razboinic. Un veritabil taietor de gaturi."
La Cairo, tanarul Saddam a fost instalat de CIA intr-un apartament luxos din cartierul Dukki. Isi petrecea toata vremea la "Indiana Caffee", jucand domino, supravegheat de americani si de serviciul secret egiptean, afirma Darwish. an timpul exilului sau egiptean, Saddam se intalnea cu regularitate la Ambasada SUA din Cairo cu doi specialisti CIA: Miles Copeland si seful antenei (rezidentei) din Cairo, Jim Eichelberger, care l-au cunoscut si monitorizat pe Saddam. Potrivit lui Darwish, Copeland si Eichelberger l-au indemnat pe tanarul Saddam - care avea datorii mari la "Indiana Caffee" - sa ceara serviciului secret egiptean o marire considerabila a salariului. Un gest pe care egiptenii nu l-au apreciat deloc.
In februarie 1963, Kasim a fost asasinat in cursul unei lovituri de stat orchestrate de Partidul Baas, care a preluat astfel puterea in Irak. Roger Morris (fost membru in "National Security Council") a explicat recent pentru UPI ca CIA fusese si in spatele loviturii de stat din 1963, fapt pentru care presedintele Kennedy criticase aspru CIA: Kasim nu figura pe "lista lui Kennedy" cu presedinti straini care urmau sa fie eliminati. Imediat dupa preluarea puterii in Irak, Partidul Baas (national-socialist) a inceput vanatoarea de comunisti, asistat de CIA, cu celebrele sale liste de suspecti (pro-URSS). Comunistii irakieni au fost rapid arestati, interogati si executati sumar, potrivit unui fost oficial american care a cunoscut indeaproape aceasta perioada. Darwish a confirmat pentru UPI ca Partidul Baas a dezlantuit in Irak, dupa asasinarea lui Kasim, un adevarat val de executii.
Saddam era nelipsit de la executiile din Palatul Sfarsitului
Numit la carma terorii din Irak
Intors de la Cairo, Saddam a fost numit - la indicatia CIA - seful lui "Al-Jihaz A-Khaz", serviciul secret al Partidului Baas, preluand controlul executiilor si al terorii in Irak. Executiile aveau loc la Palatul Qasr al-Nebayat (Palatul Sfarsitului), istoriseste Darwish, iar Saddam lua parte la ele.
Un fost oficial american a marturisit pentru UPI: "Sincer, am fost bucurosi ca scapam de comunisti. Ma intrebati de procese corecte in Irak? Cred ca glumiti! A fost exact ca pe vremea eliminarii comunistilor din Iran, cand a venit la putere Ayatollahul Khomeini, in 1979. Peste 40.000 de comunisti si simpatizanti ai acestora au fost ucisi imediat de serviciul secret condus de Saddam."
Cercetatorul britanic Con Colighlin, autorul lucrarii "Saddam, King of Terror", il citeaza in cartea sa pe Jim Crichfield, fost expert CIA pe zona Orientului Mijlociu, care i-a marturisit ca eliminarea lui Kasim si a comunistilor din Irak a fost privita la Fort Langley drept "o mare victorie": influenta sovietica era pe moment, eliminata. Presedinte al Irakului a devenit colonelul Abdul Salam Aref, mare admirator - ca si Saddam - al presedintelui egiptean Gamal Abdel Nasser. Trei ani mai tarziu, in 1966, colonelul Aref este insa asasinat de o bomba plasata in elicopterul prezidential. Pentru moment, puterea este exercitata de fratele colonelului, Abdul Rahman Aref, eliminat in 1968 de o conspiratie a Partidului Baas, condusa de generalul Hassan Al-Bakar.
Adus la putere de interesele americane
Partidul Baas a venit la putere in Irak in contextul unei aliante strategice intre Washington, Bagdad si Teheran (regimul sahului Reza Pahlavi). Cand, in 1979, sahul a fost inlaturat de la putere de revolutia islamica a Ayatollahului Khomeini, tot edificiul construit de SUA in zona - care ii asigura influenta si exploatarea resurselor petroliere imense din Irak si Iran - s-a volatilizat peste noapte. In aceste conditii, Statele Unite l-au sustinut si adus la putere la Bagdad, in iulie 1979, pe mai vechiul lor "taietor de gaturi", agentul CIA Saddam Hussein. In acelasi timp, Statele Unite au procedat la o epurare a Partidului Baas, pentru a-l transforma intr-un partid total obedient fata de Saddam. In iulie 1979 - cu sprijinul CIA si MI6 - Saddam Hussein il rastoarna de la putere pe fostul sau protector, presedintele Al-Bakar, dar ii permite fostului presedinte, generalul Al-Bakar, sa paraseasca viu si nevatamat Irakul. In cartea lui Kenneth R. Timmerman, intitulata "The Death Lobby: How the West Armed Irak" (Lobby-ul mortii: cum a inarmat Occidentul Irakul), se arata ca politica externa a SUA a jucat un rol decisiv in propulsarea lui Saddam Hussein la putere; "Macelarul din Bagdad" a fost foarte util Statelor Unite, care l-au instigat sa declanseze razboiul cu fundamentalistii din Iran. Principiul americanilor a fost, in acest caz, "dezbina si domneste". Kenneth R. Timmerman arata in acelasi volum ca Zbigniew Brzezinski s-a intalnit in iulie 1980 cu Saddam la Bagdad pentru a discuta eforturile de coordonare ale SUA si Irakului fata de "politica nesabuita a Iranului fundamentalist". In august 1980 - arata Timmerman - Departamentul de Stat obtinuse de la presedintele Carter o prima licenta de export pentru compania "General Electric", ca sa expedieze din Italia motoare pentru fregatele militare ale Irakului. Pe 5 august 1980, Arabia Saudita l-a primit cu fast pe Saddam la Riyadh, prima vizita a noului lider de la Bagdad. Liderii Arabiei Saudite l-au impulsionat pe Saddam sa inceapa razboiul cu Iranul, pentru care daduse "unda verde" si presedintele american Carter, prin Brzezinski. 1980 era un an electoral in Statele Unite, iar Teheranul refuza sa-i elibereze pe cei 52 de prizonieri americani luati ostatici in Ambasada SUA din Iran. Faptul il preocupa in mod deosebit pe Carter. Criza ostaticilor a fost apoi intens exploatata electoral de tandemul republican Reagan-Bush senior ("Surpriza din octombrie").


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.