Pensii prin CEC
Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) accepta, de la inceputul acestui an, deschiderea de noi conturi pentru plata pensiilor, dupa ce a semnat un nou acord in care a obtinut conditii mai avantajoase de la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), se arata intr-un comunicat al bancii. In prezent, peste 400.000 de clienti au conturi de plata a pensiei deschise la CEC. In toamna anului trecut, CEC a sistat deschiderea de noi conturi pentru plata pensiilor, cerand renegocierea contractului cu CNPAS. Pentru clientii pensionari care vor opta pentru un card, CEC pune la dispozitie cea mai mare retea electronica de eliberare de numerar prin card din Romania, accesibila in aproape 1400 unitati din mediul urban si rural, se mai arata in comunicat. (G.R.P.)
Carbune mai scump
Pretul carbunelui livrat termocentralelor de catre Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a fost majorat, de la 1 ianuarie, a declarat directorul economic al SNLO, Ionel Mantog, transmite Mediafax. Potrivit acestuia, SNLO a negociat, la sfarsitul anului trecut, noile preturi cu majoritatea termocentralelor carora le livreaza lignit si toate au acceptat cresteri ce variaza intre 8 si 11%. Mantog a spus ca negocierile nu au fost inca finalizate, din lipsa de timp, cu complexul energetic Craiova si termocentrala Govora, dar ca ambele unitati au fost de acord cu majorarile propuse. "SNLO este prima companie miniera nesubventionata de stat si care a practicat acelasi pret in ultimii ani, indiferent de evolutiile pietei. Lignitul costa in decembrie 2006 la fel ca in 2002 si asta doar pentru ca aceasta era singura modalitate prin care se putea masca nerestructurarea Termoelectrica. Noi ne-am restructurat si dorim sa ne modernizam utilajele in urmatorii ani, sa indeplinim si conditiile de mediu, iar pentru asta nu mai putem practica preturile de pana acum, lucru pe care l-au inteles si partenerii nostri", a declarat Mantog. De remarcat, cresterea pretului materiei prime, carbunele, ar putea antrena si cresterea pretului energiei electrice livrate de aceste termocentrale. (G.M.)
Calendarul impozitelor
Persoanele fizice si juridice care au obligatia de a retine la sursa impozitele pe venit vor depune declaratiile la fisc lunar, pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care fac platile. Potrivit calendarului taxelor si impozitelor publicat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), primul termen din an pentru depunerea declaratiilor este 31 ianuarie si ii vizeaza pe cei care au venituri din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala cedarea folosintei bunurilor (chirii). Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente depun ulterior declaratiile bilunar, pe 15 ale lunii. In ultima zi din februarie urmeaza sa depuna declaratii angajatorii care platesc veniturile din salarii, drepturi de proprietate intelectuala etc. Cea mai mare aglomeratie la ghiseele administratiilor financiare e anticipata, insa, pe 15 mai cand se vor face atat platile anticipate, cat si declaratiile pentru activitati independente. (G.R.P.)
Targ studentesc de joburi
Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) va organiza in luna martie, in fiecare centru universitar din tara, targul de joburi. Proiectul va debuta, in primele zile din martie, in centrul universitar Iasi. In Bucuresti, targul se va desfasura pe 14 si 15 martie. La targul de joburi vor fi prezente, potrivit liderului UNSR, Petrea Gabriel, aproximativ 100 de firme. El a precizat ca un alt obiectiv al targului de joburi este atragerea burselor de studiu de la firmele participante. (M.S.)