Relatia cu Fiscul incepe la 25 ianuarie cu formularul 100 si se termina la 31 ianuarie cind se plateste unul dintre impozitele pe dividende.

Calculul, retinerea si virarea impozitului pe venit, precum si depunerea declaratiei privind obligatiile de plata la bugetul de stat general consolidat (formularul 100) se vor face in ziua de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri. Sint vizate toate persoanele juridice sau fizice care au obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit. Exceptie fac microintreprinderile si persoanele fizice care desfasoara activitati independente. Din acest an, asociatiile, fundatiile sau alte entitati fara scop patrimonial au obligatia declararii si virarii impozitului aferent veniturilor din salarii anual, pina la 25 ianuarie a anului urmator. Notarii publici vor fi obligati sa depuna semestrial o declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare.

Fisa fiscala pentru salarii

Depunerea fiselor fiscale de catre angajator la unitatea fiscala, precum si transmiterea unui exemplar salariatilor se fac pina la 28 februarie. Aceeasi data serveste ca termen pentru depunerea declaratiei privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit. Prevederea vizeaza platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, valorificarea de bunuri in regim de consignatie, contract de agent, comision sau mandat comercial, activitati desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile si altele care nu sint impozitate cu 16%.

Prima plata anticipata

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia impozitului pe veniturile din arendare si a veniturilor din activitati agricole, vor face prima plata anticipata a impozitului aferent veniturilor din primul trimestru la 15 martie. La aceeasi data, asociatiile fara personalitate juridica vor depune declaratia anuala de venit (formular 204). O copie de pe declaratie se transmite fiecarui asociat. Pe baza acestei copii, asociatii vor cuprinde in declaratia de venit, venitul net/pierderea ce le revine din activitatea asociatiei.

Declaratia de venit din mai

Contribuabilii care au realizat in anul 2006 venituri din activitati independente (activitati comerciale, profesii libere, venituri din proprietate intelectuala, din transferul titlurilor de valoare) si activitati agricole determinate in sistem real vor depune, ca si pina acum, la 15 mai, formularul 200 privind declaratia de venit. La aceeasi data vor declara veniturile si nerezidentii. Tot atunci se depune cererea privind destinatia sumei de pina la 2% din impozitul anual, in favoarea unei organizatii non-profit sau a unui lacas de cult. La 15 iunie se va face a doua plata anticipata din an, aferenta veniturilor din trimestrul al doilea. La 30 iunie se va depune formularul 205 privind declaratia de impozit retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit. Termenul ii vizeaza pe platitorii de venituri din dividende, dobinzi, din lichidare sau dizolvare si pe platitorii de venituri din jocuri de noroc, premii in bani si/sau in natura, pensii si venituri din alte surse. La 1 septembrie, cei care obtin venituri din activitati agricole, fac plata anticipata de 50% din impozitul aferent, urmind ca la 15 noiembrie sa plateasca cealalta jumatate din impozitul pe 2007.

La 15 septembrie se face a treia plata anticipata, iar la 15 decembrie se va da ultima "rata". Platitorii de venituri din dividende, in cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pina la sfirsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, vor vira impozitul pe veniturile sub forma de dividende la 31 decembrie.

Taxele pe casa si pe masina Impozitele locale se platesc de anul acesta in doua transe egale, dar cei care aleg sa plateasca totul odata primesc reducere de 10%.

Taxele pe locuinte, pe terenuri si pe masini se vor plati in 2007, in doua transe egale, pina la 31 martie si, respectiv, pina la 30 septembrie. Proprietarii de case si de masini care isi platesc impozitele integral pina la 31 martie beneficiaza de o reducere de pina la 10%.

Pentru persoanele fizice se aplica o cota de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii care variaza in functie de localitate, zona din interiorul localitatii, dar si de materialele de constructie utilizate, anul finalizarii constructiei sau utilitatile accesibile. Sumele finale pe care le platesc proprietarii sint stabilite prin hotarire a consiliilor locale pe baza acestor criterii continute de Codul fiscal. Aceasta pentru ca, anual, autoritatile locale pot majora taxele pe case, pe terenuri sau pe autovehicule cu cel mult 20%. Imobilele cu o suprafata de peste 150 de metri patrati se incadreaza in categoria constructiilor de lux, iar impozitul va fi majorat gradual cu 5% pentru fiecare 50 mp in plus. Pentru masini, taxa locala variaza de la sapte lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi, in cazul motocicletelor si al masinilor sub 1.600 de cmc, si 120 de lei pentru masinile de peste 3.000 cmc. Neachitarea la termen a obligatiilor implica majorari de 0,1% pe zi.

Evitati aglomeratia de la ghiseu

„Bucurestenii au timp pina la 31 martie sa achite impozitul pe casa si pe terenuri ca sa beneficieze de reducerea de 10%. De aceea ii sfatuim sa nu se inghesuie la ghiseele administratiei financiare", a declarat joi directorul executiv al Directiei de Impozite si Taxe Locale din sectorul 1 al Capitalei, Simona Hamza, pentru NewsIn. Aglomeratia de la ghisee poate fi evitata pentru ca plata se poate efectua prin mandat postal, ordin de plata, Internet sau card bancar.