Ordinul se refera la iepuri, oi, capre, curcani, rate si pasari de curte. Pentru porci, vite si gaini, autoritatile au legiferat mai demult normele de bunastare, astfel ca vacile nu mai pot fi lovite cu batul, iar "socializarea" porcilor este garanta
Ordinul se refera la iepuri, oi, capre, curcani, rate si pasari de curte. Pentru porci, vite si gaini, autoritatile au legiferat mai demult normele de bunastare, astfel ca vacile nu mai pot fi lovite cu batul, iar "socializarea" porcilor este garantata (n.r. - trebuie sa se vada intre ei). Prin noul act normativ, cei mai protejati par a fi curcanii, care nu mai pot fi tinuti in soare in zilele calduroase si nu se mai permite nici "cazarea" in conditii de temperaturi ridicate care pot duce la aparitia "stresului hipertermic indicat de ciocul intredeschis"; temperatura nu poate fi nici prea mica, pentru ca dauneaza la pui. Libertatea de miscare este asigurata pentru curcani, care vor putea trai numai in custi ce permit miscarea libera a capului si a gatului. Ratele trebuie sa beneficieze de aceleasi conditii ca si curcanii. In plus, pentru ca se sperie usor, ratele nu trebuie sa fie tinute in intuneric deplin pe perioada noptii. In orice caz, legiuitorul a impus ca, pentru fiecare trei pasari sa fie alocat cel putin un metru patrat de curte.
Pentru bunastarea iepurilor, ordinul impune ca sarma din care sunt confectionate plasele pentru custi sa nu fie mai subtire de 2,032 mm (n.r. - toleranta stabilita la miime de milimetru, compatibila cu industria aeronautica). Temperatura recomandata pentru cresterea iepurilor este 10 - 20 de grade, iar inaltimea custilor pentru iepurii de 12 saptamani trebuie sa fie de cel putin 45 cm, ca "sa permita iepurilor sa stea in pozitie verticala, cu urechile ciulite". Pentru oi s-a stabilit "spatiul vital" - 1,5-2 mp/berbec, de exemplu. La capre, important este gardul, care trebuie sa aiba cel putin 1,2 m inaltime, pentru ca "au tendinta de a sari si se catara". Oricum, trebuie ferite de intemperii, pentru ca s-au dovedit sensibile. Ordinul nu prevede sanctiuni pentru incalcarea masurilor stabilite. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.