"Este o lege care respecta toate prevederile acordurilor internationale privitoare la libertatea de constiinta si religioasa. Contestatari vor fi intotdeauna, ca si nostalgici ai comunismului ateu. Trebuie insa sa le fie clar acestora ca, asa cum a a
"Este o lege care respecta toate prevederile acordurilor internationale privitoare la libertatea de constiinta si religioasa. Contestatari vor fi intotdeauna, ca si nostalgici ai comunismului ateu. Trebuie insa sa le fie clar acestora ca, asa cum a afirmat si presedintele la cumpana dintre ani, intram in Uniunea Europeana cu specificul, traditiile si identitatea noastra culturala, care trebuie aparate de curente anti-europene, in fond. Iar Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a afirmat de numeroase ori ca Uniunea Europeana se intemeiaza pe unitatea valorilor. Parintele Patriarh a aratat ca in Uniunea Europeana, poporul roman intra mai ales cu valoarea credintei, contribuind prin cultura si traditia sa la imbogatirea spirituala a Europei. Asa cum toate cultele din Romania au sustinut integrarea tarii in structurile europene, este de subliniat faptul ca si prevederile Legii Cultelor au fost dezbatute si aprobate de expertii tuturor cultelor din Romania, care reprezinta 99,9% din natiune. Apoi, Legea a fost analizata de ambele Camere ale celui mai inalt for democratic al tarii, Parlamentul. In final, presedintele a promulgat legea. Aceasta reprezinta asadar expresia democratiei romanesti. Cine contesta democratia?"
Legea a fost aprobata de toate cultele recunoscute
Adrian Lemeni, secretar de stat pentru Culte: "Legea are o importanta deosebita si pentru ca este asteptata din 1990. Este o mare implinire faptul ca dupa atatia ani s-a reusit ca, incepand din 31 mai 2005, reprezentantii tuturor cultelor recunoscute sa se reuneasca impreuna cu expertii in legislatie si, in final, sa avizeze la unison proiectul de Lege. Proiectul a fost aprobat apoi de Senat si Camera Deputatilor fara modificari. Legea raspunde specificului si realitatii romanesti fiind totodata de esenta si factura europeana. Legea se apropie de legislatia multor tari ale Europei consolidate cum ar fi Austria, Belgia, Cehia, Slovacia si altele, care au fost studiate de specialistii nostri. Eu cred ca trebuie sa fim atenti la exponentii unei parti a societatii civile care se impotrivesc majoritatii de 99%."
Sprijin din partea societatii civile
Mai multe asociatii ale societatii civile au multumit printr-o scrisoare presedintelui Romaniei, Traian Basescu si Parlamentului tarii pentru aprobarea si promulgarea Legii Cultelor. Organizatiile, care au sustinut si pastrarea simbolurilor religioase in scoli, au aratat ieri ca era de asteptat sa apara atacuri la Legea Cultelor, in contextul mai larg al unei ofensive atee anti-religioase. Coalitia pentru respectarea sentimentului religios a aratat ca Romania are o libertate religioasa mai aeristita decat prevad chiar si legislatiile unor tari europene occidentale. Astfel, atat in Franta cat si in Germania, "Biserica Scientologica" si "Martorii lui Iehova" sunt organizatii care nu intrunesc statutul de asociatii religioase si se afla in atentia autoritatilor pentru "practici care sunt opuse ordinii democratice constitutionale si violeaza drepturile omului" si existenta problematicii "loialitatii fata de statul democrat". In opinia aparatorilor Legii Cultelor si a simbolurilor religioase, exista mai multe categorii de organizatii si persoane care ar trebui chestionate in Romamia exact din aceleasi motive. (Victor RONCEA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.