"Cooperarea intre partidele nationaliste europene" - EuroNat - considera ca toate popoarele nationaliste din Europa trebuie sa invete sa priveasca dincolo de frontierele lor luand in considerare toate aspectele politicilor lor, culturii, identitatii si viitorului lor comun. Nici o tara cu un puternic profil nationalist nu-si poate permite sa stea izolata. Fenomenul nationalist nu poate si nu va fi restrans pe o insula, cooperarea fiind esentiala pentru a dobandi libertatea si a ne atinge scopurile comune (...), se precizeaza pe site-ul oficial al organizatiei.
A fi nationalist este o cultura si un mod de a trai si din acest motiv platforma EuroNat reuneste si sprijina urmatoarele principii de baza ale Nationalismului:
- Construirea unei Europe a natiunilor libere
- Respectul pentru mostenirea noastra, pentru civilizatia Europei occidentale si identitatea sa
- Libertatea de exprimare
- Auto-determinare
- Dreptate sociala
- NU imigratiei din Lumea a Treia
- Unitatea familiei trebuie sa fie piatra de temelie a societatii
- Instituirea tolerantei zero fata de violenta
- Pastrarea unui inalt profil moral in orice scriem, spunem sau facem
- Cooperare, bunavointa si contributii relevante intre partidele membre
EuroNat este singura si unica platforma nationalista care se poate impotrivi crearii si instaurarii temutei noi ordini mondiale. (sursa: site-ul oficial al organizatiei)
Frontul National al lui Le Pen
Partid de extrema-dreapta si nationalist fondat in 1972 de catre actualul sau presedinte, Jean Marie Le Pen (foto). Sustine ca are 60.000 de membri activi. In platforma sa politica regasim apelul la interzicerea avortului sau la instituirea unor proceduri foarte severe in acest domeniu, sustinerea serviciului militar obligatoriu, pledoaria pentru o mai mare independenta fata de UE si alte organizatii internationale si restabilirea tarifelor vamale sau a altor masuri protectioniste impotriva importurilor ieftine in scopul de a apara industria nationala, precum si cererea de reinstaurare a pedepsei cu moartea. Partidul se opune imigratiei provenite din Magreb, vestul Africii si Orientul Apropiat. Intr-un pamflet trimis alegatorilor francezi in cadrul campaniei prezidentiale din 1995, Le Pen propunea "trimiterea acasa" din Franta a "trei milioane de non-europeni... folosind mijloace umane si demne". Le Pen a fost unul dintre primii politicieni europeni care au sustinut nevoia ca toate fortele nationaliste sa se uneasca intr-o organizatie comuna si avand reprezentare la nivelul Parlamentului European. Deocamdata, este membru fondator al EuroNat, o asociatie a catorva partide europene nationaliste si de extrema-dreapta, formata pe 9 octombrie 2005. In acest moment, din asociatie fac parte, alaturi de Frontul National, Partidul Noua Dreapta (Olanda), Fiamma Tricolore (Italia), National Democratii (Suedia), Democracia Nacional (Spania) si British National Party (Marea Britanie). Scorurile electorale inregistrate de Frontul National sunt relative, slabe sau nule. Pentru Parlament, nici un loc la alegerile din 1978 si 1981, 35 de locuri in 1986, 1 loc in 1988 si, din nou, nici un loc in 2002. Pentru prezidentiale, nu reuseste sa ajunga in faza finala decat in 2002, dar nu atinge decat 17,79% din voturi, ca rezultat al unei mobilizari fara precedent a clasei politice si presei franceze. La alegerile pentru Parlamentul European, obtine 10 locuri in 1984 si 1989, 11 locuri in 1994, 5 in 1999 si 7 in 2004.
Citate din Jean Marie Le Pen
- "Da, cred in inegalitatea raselor" (31 august 1996)
- "Imi pun un anumit numar de intrebari. Nu spun ca n-au existat camere de gazare. N-am putut sa le vad eu insumi. N-am studiat chestiunea, dar cred ca nu este decat un detaliu al istoriei celui de-al doilea razboi mondial". (Grand Jury RTL - Le Monde, 13 septembrie 1987)
- "Apropo de camerele de gazare, am vorbit despre un detaliu al istoriei. Este doar un detaliu, asa cum Hiroshima este un detaliu al istoriei aeriene a celui de-al doilea razboi mondial: un detaliu oribil, groaznic, dar totusi un detaliu". (Reuniune politica la Sarcelles, 26 februarie 1990)
- "Franta, capat de pod al unei imense invazii straine". (idem)
- "Imigratia este interzisa in Franta incepand cu 1974. In consecinta, consider ca toti cei care au intrat pe teritoriul francez dupa aceasta data, chiar daca au fost regularizati, trebuie sa se astepte ca, intr-o buna zi, sa li se vada pusa sub semnul intrebarii prezenta pe teritoriul nostru". (Le Figaro, 6 decembrie 1989)
- "Maine, imigrantii se vor instala la voi acasa, va vor manca supa si se vor culca cu sotia, fata si baiatul vostru". (L'heure de vérité, 13 februarie 1984)
- "Trebuie sa restabilim pedeapsa cu moartea. Chiar daca nu are un caracter disuasiv, cel putin e caracterizata de puterea sa de eliminare". (Liberation, 13 octombrie 1986)
PNG-CD nu se va afilia Grupului "Identitate, Traditie, Suveranitate"
DREPT LA REPLICA privind articolul "Partide refuzate"
1. Prezentarea imaginii mele alaturi de fotografiile lui Corneliu Vadim Tudor, Le Pen si Joerg Haider constituie un atac atat la propria mea imagine, cat si la imaginea Partidului Noua Generatie - Crestin Democrat, respectiv o manipulare a opiniei publice, prin care se incearca inducerea ideii ca facem parte din familia extremei-drepte europene.
2. Partidul pe care il conduc reprezinta o noua generatie de oameni cu orientare politica de dreapta, nu de extrema-dreapta, cum, premeditat si rau intentionat, lasa impresia semnatarul articolului, Cristian Unteanu.
3. Afirmatia ziarului "Ziua", potrivit careia "PRM si PNG se afla pe listele Nationalismului luminat", constituie, de asemenea, o dezinformare si un atac la imaginea partidului.
Eu, George Becali, si partidul pe care il conduc nu vom face aliante cu miscari extremiste din Romania sau din Europa. Reprezentantii partidului nostru in Parlamentul European, incepand cu luna mai 2007, nu se vor afilia la Grupul politic European "Identitate, Traditie, Suveranitate".
Sunt crestin, PNG-CD este un partid crestin si democrat, iar credinta nu poate accepta extremismul in viata de familie si cu atat mai putin in viata publica.
Respingem orice extremism ce se manifesta in societate, violenta fiind incompatibila cu morala crestina.
Domnul Cristian Unteanu, instalat la Bruxelles cu sprijinul financiar al domnului Sorin Ovidiu Vantu, initial ca reprezentant al ziarului "Curentul", ar fi trebuit sa stie ca a fi analist politic in capitala Europei inseamna sa slujesti adevarul si binele public, si nu pe cei care te mentin in viata publica.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!
Presedinte PNG-CD
George BECALI
Becali si PNG-CD
PNG-CD este un partid nationalist, crestin democrat. La legislativele din 28 noiembrie 2004, partidul a castigat 2,2% din voturi, dar nici un loc in Parlament. Partidul a fost suspectat de legaturi cu organizatia neo-fascista "Noua Dreapta". Dan Pavel, fost consilier al lui Becali, a declarat ca "urmarea fireasca era ca cei de la Noua Dreapta vor deveni <<coloana vertebrala>> a PNG". Noua Dreapta a negat orice legatura cu PNG-CD si nici unul dintre liderii de la Noua Dreapta nu a devenit reprezentat al PNG-CD.
Partidul Noua Generatie a fost descris de Departamentul de Stat al SUA drept un "partid nationalist extremist" (International Religious Freedom Report 2006: "In timpul campaniei electorale din 2004, partidul nationalist extremist Noua Generatie a adoptat un slogan folosit de Miscarea Legionara antisemita din perioada 1930: <<Jur in fata tuturor romanilor si in fata lui Dumnezeu ca voi face ca Romania sa straluceasca precum soarele sfant de pe cer!>>").
In acord cu vederile sale extremiste de dreapta, Becali a facut adesea in presa remarci inflamatorii privind homosexualii. In campania sa prezidentiala din 2004, una dintre temele sale majore a fost opozitia impotriva minoritatilor sexuale. Pe 26 mai 2006, "Fundatia Crestina George Becali", impreuna cu Biserica Ortodoxa Romana si 22 de ONG-uri de dreapta, inclusiv organizatia fascista Noua Dreapta, a semnat o scrisoare de protest cerand Guvernului si Justitiei sa interzica parada Gay Fest 2006 din Bucuresti. Cu toate acestea, cateva zile mai tarziu, Curtea de Apel din Bucuresti a decis ca parada era legala si politia a asigurat o protectie semnificativa. Becali si-a justificat opozitia fata de Gay Parade declarand ca "nu face o discriminare fata de homosexuali", dar "sa faca ce vrea acasa la ei, dar nu pe strada. Ei abuzeaza de drepturile lor. Asta-i prozelitism. Nu e normal ca copilul meu sa-i vada pe astia cu fundul gol. Cerem Bisericii sa apere credinta si morala crestina". Becali a mai declarat si ca intentioneaza sa dea bani pentru organizarea unui referendum asupra casatoriilor intre persoane de acelasi sex, deoarece crede ca 99% din populatie va vota impotriva: "Ce atatia homosexuali? Dau eu doua sau cinci milioane de dolari si ii terminam pe toti homosexualii din tara. Pentru asta trebuie ca Patriarhia sa propuna presedintelui sau Parlamentului sa organizeze un referendum, daca suntem de acord cu casatoriile lor. O sa iasa 99% ca nu, si gata!". In 2005, Becali a comandat o pictura inspirata din "Cina cea de taina" de Leonardo da Vinci, in care el figureaza in locul lui Iisus, iar cei 11 jucatori si antrenorul echipei patronate de acesta sunt pictati in locul discipolilor.
PRM si Vadim Tudor
Conform Wikipedia, PRM promoveaza puternice politici nationaliste si este vazut ca cel mai de dreapta partid dintre principalele partide politice romanesti. Filozofia partidului a fost adesea caracterizata drept xenofoba, anti-maghiara, anti-rroma, antisemita si iredentista.
Retorica PRM s-a centrat in mod extensiv asupra problemei difuze a Romaniei care este coruptia la nivel inalt, subiect de mare ingrijorare pentru romanul de rand si o problema ce a adus voturi PRM, chiar si din partea celor care nu sunt de acord cu ideologia puternic nationalista a partidului. A participat pentru o scurta perioada la guvernare intre 1993 si 1995 (in Cabinetul condus de Nicolae Vacaroiu). In 2000, Vadim Tudor a obtinut al doilea scor electoral la prezidentiale, in parte ca rezultat al votului de protest dat de romanii frustrati de fractionalizarea si performanta amestecata a Guvernului Conventiei Democrate intre anii 1996-2000. Aceasta performanta i-a permis lui Vadim Tudor sa intre in turul doi, in competitie cu fostul presedinte si candidatul PDSR Ion Iliescu, cel care a castigat la o mare diferenta de voturi. Sunt facute adeseori paralele cu situatia care s-a produs doi ani mai tarziu, in Franta, unde liderul de extrema dreapta Jean Marie Le Pen a putut sa intre in turul doi, dar a fost infrant de contracandidatul sau de atunci, Jacques Chirac. Cu toate ca e limpede ca Vadim Tudor ramane figura centrala din PRM, in martie 2005 a renuntat pentru scurt timp la presedintia partidului in favoarea lui Corneliu Ciontu. Un prim scop al acestei miscari a fost de a oferi aparenta unei translatari catre centrul spatiului politic si o incercare de a alinia PRM la grupul PPE din Parlamentul European. In aceasta perioada, pentru scurt timp, numele partidului s-a schimbat in Partidul Popular Romania Mare. Cu toate acestea, PPE a respins candidatura PRM ca potential membru. Vadim Tudor a declarat ca a refuzat sa intre in PPE din cauza lipsei de identitate a acestuia.
Atat ideologia cat si principalul centru de interes al PRM sunt reflectate in articolele puternic nationaliste scrise de Vadim Tudor. Spre exemplu, in revista sa exista o rubrica permanenta intitulata pur si simplu "Unguri" in care ataca presupusele conspiratii anti-romanesti ale partidului etnic maghiar.
In 2003, Vadim Tudor a spus ca nu se va mai angaja in discursuri impotriva evreilor sau iudaismului sau ca ar fi negat Holocaustul. A mai spus ca a devenit, dupa propria sa expresie, "un filo-semit". In lunile urmatoare, atat el cat si cativa dintre adeptii sai au mers in Polonia pentru a vizita lagarul de concentrare de la Auschwitz si, in ciuda puternicelor proteste ale familiei fostului prim-ministru Yitzhak Rabin si a multor organizatii evreiesti, Tudor a ridicat o statuie a lui Rabin in orasul Brasov. In aceasta perioada, Tudor il angajeaza pe Nati Meir, un consultant evreu care a candidat si a reusit sa intre in Camera Deputatilor. Tudor a mai angajat si o firma de relatii publice din Israel, Arad Communications, pentru a-i coordona campania electorala. In 2005, Meir isi da demisia din PRM, declarand ca a descoperit ca Tudor si partidul sau au ramas antisemiti.
In iunie 1990, Tudor si Eugen Barbu fondeaza saptamanalul Romania Mare care a debutat ca o revista favorabila politicilor guvernamentale. In 1991, cei doi fondeaza Partidul Romania Mare, cu o platforma pe care revista Time o descrie ca pe "amestec primitiv de antisemitism, rasism si nostalgie fata de zilele bune ale comunismului". La acestea s-ar putea adauga ultra-nationalism, anti-maghiarism si sentimente anti-rroma precum si homofobie. Nu mai putin important este iredentismul lui Vadim Tudor: idealul Romaniei Mari da numele partidului si el a facut de multe ori campanie pe ideea ca este singurul politician roman care a mentinut acest obiectiv anume. Referinta este indreptata special catre Republica Moldova, un stat a carui legitimitate a fost pusa sub semnul intrebarii de Tudor in numeroase ocazii. A sprijinit cauza romanilor din Transnistria si a fost implicat in eforturile de eliberare a victimei falsului proces de la Tiraspol, Ilie Ilascu. In timp ce Tudor punea in incurcatura procurorii facand ca Ilascu sa fie ales pe lista PRM pentru Parlamentul Romaniei in 2000, Gyorgy Frunda - un important reprezentant al minoritatii maghiare si, prin asta, o tinta principala a atacurilor lui Tudor - a fost cel mai activ membru al delegatiei romane la Consiliul Europei pentru obtinerea unei condamnari din partea acestui forum a procesului de la Tiraspol. Romania Mare a fost data in judecata pentru defaimare cu o frecventa uluitoare, adesea pentru scrierile lui Tudor (pe care adesea, daca nu intotdeauna, le semneaza cu pseudonimul Alcibiade). Trecerea partidului lui Tudor de la national-comunism la ultra-nationalism a avut loc dupa 1996. In 1999, Dan Corneliu Hudici, fost reporter la Romania Mare, a declarat ca existau "liste negre" secrete incluzand zeci de politicieni (inclusiv Emil Constantinescu, pe atunci Presedintele Romaniei), ziaristi si oameni de afaceri care urmau sa fie arestati in cazul ca partidul lui Tudor ajungea la putere.