Desi au cedat, pe ultima "suta de metri" a anului 2006, presiunilor Gazprom si au acceptat dublarea tarifelor la gazele naturale importate din Rusia, consimtind pana si la concesionarea infrastructurii energetice proprii catre gigantul rus pe o perio
Desi au cedat, pe ultima "suta de metri" a anului 2006, presiunilor Gazprom si au acceptat dublarea tarifelor la gazele naturale importate din Rusia, consimtind pana si la concesionarea infrastructurii energetice proprii catre gigantul rus pe o perioada de cinci ani, autoritatile belaruse nu par a fi impacate cu acest deznodamant. Mai nou, o noua criza ruso-belarusa se contureaza la orizont, liderul de la Minsk, Aleksandr Lukasenko, amenintand Moscova cu majorarea, in prima instanta, a taxei vamele pentru petrolul rus ce tranziteaza teritoriul fostului satelit sovietic, in perspectiva introducerii, de catre autoritoritatile de la Kremlin, a unei taxe de export de aproximativ 180,7 de dolari per tona de titei livrata Belarusului, incepand de anul acesta.
Lukasenko: "Am facut tot ce ne-au cerut"
"Am facut tot ce ne-au cerut. Acum a venit randul (Rusiei, n.red.) sa isi tina promisiunea, iar, in cazul in care nu o va face, suntem liberi sa actionam si chiar vom actiona", a declarat Lukasenko, precizand ca intentioneaza sa aduca in discutie "mai intai de toate, subiectul majorarii taxei percepute pentru tranzitul de petrol rusesc prin Belarus, in al doilea rand, plata unei chirii pentru terenul ocupat de conductele de petrol si gaze si, in al treilea rand, chestiunea proprietatior rusesti de aici".
Remarcile liderului de la Minsk intervin la doar cateva zile dupa ce negociatorii belarusi si reprezentantii gigantului energetic rus Gazprom au convenit asupra dublarii pretului la gazele naturale rusesti livrate Belarusului, de la 46 la 100 de dolari per mia de metri cubi, in contextul in care petrolul destinat fostului satelit sovietic era scutit de orice fel de la taxe pana acum. Pe de alta parte, presedintele Lukasenko nu s-a aratat prea incantat de rezultatul tratativelor cu Gazprom, calificand majorarea tarifelor la gaz drept o "nerusinare" din partea Moscovei, sustine cotidianul britanic Independent, amintind ca, in asteptarea unui eventual compromis in problema taxei pe exportul de titei, Belarusul a procedat la sistarea importurilor de petrol din Rusia. Mai mult, seful Executivului de la Minsk, Serghei Sidorski, a anuntat, miercuri, impunerea unei taxe vamale de 45 de dolari pe tona de petrol exportata de Rusia via Belarus, aplicabila de la 1 ianuarie. In anul precedent, rafinariile din fosta republica sovietica au utilizat circa 20 milioane de tone de titei rusesc, aminteste Mediafax, precizand ca Rusia exporta peste un milion de barili zilnic, prin intermediul oleoductului Druzhba, care aprovizioneaza rafinarii din Germania si Polonia. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.