"Cantec pentru voi" astfel si-ar fi putut subintitula Jancy Korossy "Seara speciala de jazz" din 28 decembrie 2006 de la Ateneul Roman. Si asta pentru ca, contrar obiceiului conform caruia la un concert-spectacol aniversar invitatii canta pentru sarbatorit, aici si acum cel sarbatorit a cantat pentru invitati. Asadar, Jancy Korossy a vorbit despre si a cantat pentru invitatii sai, de care este legat prin multe si placute amintiri: Dan Mizrahy, Stela Popescu, Miriam Raducanu (care a si dansat!), dar si despre sau pentru cei absenti: regretatul Ion Voicu, reprezentat de fiul sau, Madalin Voicu, Marius Popp si Johnny Raducanu (ultimii doi, bolnavi, n-au putut fi de fata). In demersul sau artistic, J. Korossy a fost insotit de interpreti straluciti apartinand atat jazz-ului, precum Ion Baciu jr. - pian, Pedro Negrescu - contrabas, Vlad Popescu - baterie, Alin Constantiu - clarinet, cat si muzicii clasice. Precum Ionut Stefanescu - flaut si Florin Mitrea - violoncel, pe ale caror piese Maestrul a improvizat in maniera unui jazzman desavarsit. Am apreciat cum se cuvine si evolutia excelenta a celor doua eminente eleve ale lui J. Korossy, pianista Ramona Horvath (partenera la doua piane sau la patru maini, dar si "consiliera artistica" a Maestrului) si vocalista Manuela Cara din Canada, intamplator sau nu, prezenta in aceste zile la Bucuresti.
Intr-un moment special din acest spectacol, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, i-a inmanat celebrului nostru pianist de talie internationala Ordinul "Meritul Cultural in Grad de Comandor" din partea Administratiei Prezidentiale, dupa care intreaga asistenta (o sala arhiplina) i-a cantat proaspatului octogenar "Happy Birthday to You". In scurta sa alocutiune, Iorgulescu l-a numit pe Korossy, sugestiv, "Patriarhul jazz-ului romanesc". Prin anii '60-'70, cunoscutul comentator american de jazz W. Connover il considera "cel mai autentic pianist european de jazz".
Spectacolul din 28 decembrie a durat aproape patru ore si a fost inregistrat (un material foarte pretios) de Societatea Romana de Radiodifuziune si de TVR Cultural, care urmeaza sa-l difuzeze cat de curand. La TVR Cultural este programat pentru seara de 9 ianuarie.
Comentariile presarate de-a lungul spectacolului au exprimat sentimentele marelui nostru artist de jazz, absent multa vreme din tara, de langa noi, de langa familie si prieteni. Desi a mai concertat in Romania de cateva ori in ultimii ani (a revenit prima oara abia in 1993, la peste doua decenii de la plecarea in Statele Unite), pe J. Korossy emotiile revederii l-au coplesit din nou pe scena Ateneului. Si-a si asumat un rol pe care unii l-au considerat prea complex: prezentator-moderator-regizor artistic si chiar sunetist. Insa inclusiv stangaciile cu care a folosit scena si microfonul au avut farmecul lor, fiindca nu era vorba despre un concert de muzica simfonica, ci despre o gala de jazz care se nastea si desfasura live, spontan, in fata publicului.
Tocmai de aceea, imi este deja dor de Jancy si de acea seara si ii voi spune in finalul acestor sumare consideratii: "Pe curand, cu un recital de pian solo!"...
Alexandru SIPA