Politistii romani si italieni au prins un grup de 15 traficanti de minori care isi obligau victimele sa fure pentru ei in Italia.

In Romania, reteaua era condusa de Valentin Chilom si de Dumitru Capitanescu, ambii din Turnu Severin, iar in Italia, de Mugurel Bajenoiu si de Dumitru Iovita. Ei recrutau copii proveniti din familii dezorganizate din Romania, pe care-i duceau apoi in Italia. Se foloseau pentru aceasta de procuri false, din care rezulta consimtamintul parintilor. Opt minori au fost racolati in Romania. Cel mai mic avea 10 ani, iar cel mai mare, 17 si erau folositi la spargeri de magazine si furturi de masini. Reteaua a fost descoperita de politistii din Italia, in luna martie a anului trecut, care i-au retinut, in Verona, pe Marius Masca, omul de incredere al sefilor traficantilor din Italia, si pe trei minori care spargeau un magazin de telefoane mobile. Afara, ei erau asteptati, intr-o masina furata, cu motorul pornit, de un minor in virsta de 16 ani, D.C., care ar fi trebuit sa duca telefoanele furate in locuinta lui Dumitru Iovita, liderul traficantilor din Italia.

Ucenic in Romania

Potrivit politistilor romani, minorul care conducea masina de la locul furtului provine dintr-o familie cu probleme. Tatal, fost cadru militar, cercetat pentru agresiune, s-a apucat de bautura, iar mama lucreaza intr-un restaurant. Nefiind supravegheat de parinti, el a intrat intr-o gasca de cartier si a inceput sa fure din masini. „Calitatile" lui au fost remarcate de Valentin Chilom, care l-a racolat in Romania. Acesta i-ar fi propus sa faca bani in Italia.

El si ceilalti minori au declarat anchetatorilor ca Dumitru Capitanescu era un om violent, care-i obliga sa fure si care-i „amenda", chiar si cu 3.000 de euro, daca nu aduceau suficienta marfa furata. Politistii de frontiera spun ca, in timpul cercetarilor, Capitanescu si Chilom au incercat sa-i intimideze pe minori si chiar sa-i ameninte cu moartea. Cei doi au fost arestati pentru 29 de zile, iar ceilalti 13 membri ai retelei sint cercetati pentru trafic de migranti, trafic de minori, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Minorii sint in Romania.